Izvor:
23.05.2019 u 14:16
0

U AZIJI I EVROPI OBUSTAVLJENA NARUDŽBINA ZA HUAWEI: Kineska kompanija više ne može da nabavlja softver i komponente od američkih dobavljača bez licence!

Mobilne mreže u Aziji i Evropi obustavljaju narudžbine za Huavei pametne telefone, nakon odluke SAD prošle nedelje da ograniče pristup kompanije američkoj tehnologiji.

Uključivanje Huavei-ja na izvoznu crnu listu znači da kineska kompanija više ne može da nabavlja softver ili komponente od američkih dobavljača bez licence.

Postojeći uređaji su nepromenjeni, ali ograničenja ugrožavaju buduće Huavei proizvodei njegovu vodeću poziciju u izgradnji super brzih 5G mreža sledeće generacije.

Vodafon, drugi najveći mobilni operater na svetu, sopštio je da je u Velikoj Britaniji zaustavio pred-narudžbine za Huavei Mate 20X.

"Ovo je privremena mera dok je neizvesnost vezana za nove Huavei 5G uređaje" – izjavio je glasnogovornik kompanije.

Najveći prevoznik u Velikoj Britaniji EE, takođe odlaže uvođenje Huavei novih pametnih telefona.

Kompanija je reklamirala Mate 20X u pregledu svoje 5g mreže prošle nedelje.

Najbolji mobilni operateri u Japanu preduzeli su slične mere protiv drugog uređaja, Huavei P30 Lite. Telefon je trebao biti lansiran krajem ovog meseca.

Vodeća japanska telekomunikacijska kompanija NTT, objavila je da je prestala uzimati rezervacije za telefon i razmatra uticaj američkih ograničenja.

Konkurentski nosioci KDDI i SoftBank saopštili su da će odgoditi izdavanje novog Huavei telefona.

Suspenzija naloga je prvi opipljivi dokaz da je poslednja eskalacija kampanje protiv Huavei-ja na osnovu nacionalne bezbednosti nanela štetu kompaniji.

Huavei je preuzeo Apple prošle godine da bi postao svetski broj 2 za pametne telefone posle Samsunga, a oslanja se na tržišta izvan Kine za polovinu svoje prodaje.

Zabrana izvoza u SAD prisilila je Google da isključi nove uređaje Huvei-a od Android ekosistema.

"Istražujemo koliko je veliki uticaj i odlučili da odložimo prodaju" – rekla je Reiko Nakamura.

"SoftBank procenjuje da li možemo da prodamo proizvode našim kupcima bez brige" – rekao je potparol Isuke Abe.

"S' obzirom na situaciju odlučili smo da odložimo prodaju" – dodao je Abe.

Potparol EE rekao je da kompanija radi sa Huavei-em i Google-om i dodao da će kompanija pravovremeno obezbediti ažuriranje o budućim pametnim telefonima.

"Mi cenimo naše bliske odnose sa našim partnerima,ali prepoznajemo pritisak koji su neki od njih podložni kao rezultat politički motivisanih odluka" – izjavio je potparol Huavei. ž

"Uvereni smo da se ova žalosna situacija može rešiti i naš prioritet ostaje da nastavimo sa isporukom tehnologije i proizvoda svetske klase našim kupcima širom sveta" – dodao je potparol.

Kao i 85% svetskih pametnih telefona,Huavei uređaji rade na operativnom sistemu Android i pristupaju popularnim aplikacijama i uslugama kao što su: Gmail,YouTube,Google Maps.

Gubitak Google ekosistema čini Huavei uređaje mnogo manje privlačnim za međunarodne potrošače.

Izgubili bi operativni sistem Android i pristupili prodavnici aplikacija Google Play.

Aplikacije trećih strana kao što su vožnja i platforme za isporuku hane oslanjaju se na usluge kao što je Google Maps.

Te amplikacije ne bi funkcionisale na prekidu telefona od Google usluga.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter