Izvor:
23.05.2019 u 15:46
0

KURC: „Najvažnija tema narednih meseci biće rasvetljavanje afere koja je dovela do raspada vladajuće koalicije…“!

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc razgovarao je danas s predstavnicima parlamentarnih partija u nastojanju da spreči izglasavanje nepoverenja prelaznoj vladi, koja je od juče na vlasti, i naglasio da će ona voditi brigu o očuvanju stabilnosti zemlje do prevremenih izbora i formiranja nove.

Na sastanak u sedište kancelara, sve stranke, izuzev Neos-a, poslale su "niži nivo", to jest, nisu došli lideri, već šefovi poslaničkih klubova, čime su pokazale stav prema aktuelnoj vladi.

– Prelazna vlada je juče počela da radi, a njen cilj i zadatak jeste da obezbedi stabilnost i pripremi prevremene izbore. Na tom putu je važno da je usaglašena s predsednikom zemlje, ali i da postoji dijalog s parlamentarnim partijama – objasnio je Kurc na konferenciju za štampu posle razgovora.

Rekao je da je predstavnicima parlamentarnih partija dao konkretne predloge kako treba da funkcioniše saradnja prelazne vlade i parlamenta.

Istakao je da će najvažnija tema narednih meseci bitie rasvetljavanje afere koja je dovela do raspada vladajuće koalicije i dodao da je osigurao da Ministarstvo unutrašnjih poslova dobije sve potrebne resurse za sprovođenje istrage.

– Istraga mora da se sprovede kako po pitanju svih optužbi i glasina na račun onih koji se nalaze na video snimcima, ali i da se rasvetli ko je nalogodavac i finansijer tih snimaka. Pošto se na video snimcima razgovara o državnim poslovima, uspostavili smo radnu grupu u Ministarstvu za infrastrukturu i saobraćaj koja treba da proveri sve poslove koje je država raspisala u proteklih godinu i po dana – precizirao je kancelar.

Kurc je naglasio da prelazna vlada neće preduzimati nikakva nova postavljenja, niti predlagati zakone, već će pravne akte donositi samo u cilju održavanja statusa kvo, odnosno u slučaju preke potrebe.

Isto tako je naveo da prelazna vlada neće ulaziti u nove investicije, a s tim u vezi je kazao da neće biti ni oglašavanja u vezi s radom vlade.

– Predložio sam parlamentarnim partijama uključenje u poslove vlade. U osnovi, na sastancima vlade učestvuju ministri i šefovi poslaničkih klubova koalicionih partnera. Pošto ne postoji koaliciona saradnja, predložio sam da na sednicama prelazne vlade prisustvuju šefovi poslaničkih klubova svih parlamentarnih partija, kako bi imali što veću tarnsparentnost i razmenu informacija sa skupštinom – objasnio je Kurc.

– Naša ruka je ispružena, a moj cilj je da imamo stabilnost i profesionalnost do izbora, umesto nesigurnosti i svađa. Polazim od toga da će predizborna kampanja biti veoma burna i zato je važno da vlada obavlja svoj posao – kazao je kancelar.

Upitan da li očekuje da će u utorak još biti kancelar, podsetio je da je parlament za ponedeljak zakazao vanrednu sednicu na kojoj će se raspravljati o poverenju vladi.

– Odluku o tome da li ću biti kancelar, u utorak donosi parlament – poručio je Kurc, koji je još juče bio uvereniji da će "preživeti" glasavanje.

Istovremeno je ukazao da eksperte koje je uveo u vladu na mesta Slobodarske partije Austrije (FPO) čiji su ministri napustili vladu, niko nije osporio.

On je podsetio da se radi o ekspertima koji su ili već imali vodeće funkcije ili ih imaju u resorima koje sada vode, i da pripadaju različitim političkim opcijama.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter