Izvor:
23.05.2019 u 15:56
0

KANADA ĆE VRATITI TONE SMEĆA KOJE JE PREVEZENO NA FILIPINE: Duterte spreman da objavi rat Kanadi oko tog pitanja!

Kanada će vratiti tone smeća koje je prevezeno na Filipine pre mnogo godina, u velikoj pobedi predsednika Rodriga Dutertea u diplomatskom sporu u koje je video kako opoziva svog ambasadora u Otavi.

"Kanadska vlada će pokriti pune troškove operacije,a smeće će biti vraćeno pre kraja juna" – izjavila je ministarka Ketrin Mek Kena.

Vlada je angažovala privatnu kanadsku brodarsku kompaniju koja će voditi operaciju.

Kanada je već pristala da vrati smeće,ali je propustila rok od 15. maja,koji je odredio Duterte.

"Ako Kanada ne prihvati njihovo smeće, ostavićemo to isto u njegovim teritorijalnim vodama ili 12 nautičkih milja od mora do bazne linije bilo koje obale njihove zemlje" – rekao je Panelo.

Duterte, poznat po svom i otvorenom stilu,rekao je da je spreman da "objavi rat" Kanadi oko tog pitanja.

Filipinski zvaničnici kažu da su kontejneri za smeće,koji su stigli 2013. i 2014. godine,pogrešno označeni kao plastika koja se može reciklirati.

Nakon inspekcije utvrđeno je da su napunjeni otpadom,uključujući pelene,novine i flašice sa vodom.

Veliki broj kontejnera otpremljeno je na Filipine od strane privatne kanadske kompanije.

Od tada je većina ostala u filipinskim lukama Manile i Subica,uprkos sudskoj odluci iz 2016. godine,kojom se firmi nalaže da uzme otpad.

Prošle nedelje kanadska ministarka spoljnih poslova Kristia Friland razgovarala je sa svojim filipinskim kolegom o tom redu.

"Kao što sam spomenuo njihovom ministru spoljašnjih poslova prošle nedelje,posvećeni smo rešavanju ovog pitanja što je brže moguće. Danas je to važan korak napred u ostvarenju tog cilja" – zaključila je Friland.

Happytv.rs
Foto: PrintScreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter