VANREDNI SASTANAK BIĆE U SREDU: Johanes Han predstavlja ovogodišnji Paket proširenja!

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlameta potvrdio je da će vanredni sastanak biti u sredu 29. maja kada će komesar Johanes Han predstaviti ovogodišnji Paket proširenja. 

Istovremeno u Evropskoj komisiji kažu da i dalje ne mogu da zvanično potvrde kada će izveštaji o napretku zemalja u procesu proširenja biti usvojeni i objavljeni.

Nakon što Han u sredu poslanicima Spoljnoplitičkog odbora predstavi ovogodišnji Paket proširenja on bi trebalo da predstavi i medijima u Evropskoj komisiji. 

U pitanju je najznačajniji dokumet za zemlje u procesu približavanja EU u kome Evropska komisija ocenjuje napredak, ali i nedostatke na evrointegracionom putu svih 6 partnera sa Zapadnog Balkna i Turske. 

Na osnovu tog dokumeta Evropski parlametnt usvaje svoje rezolucije o zemljama Zapadnog Balkan, a zemlje članice odlučuju o daljim koracima u evrointegracionom procesu tih zemlja. 

Prvi put ove godine ni dva dana pred objavljivanje Paketa izveštaja iz Evropske komisije nema zvanične potvrde da će on i biti predstavljen. Prvi put ove godine komesar za pristupne pregovore nije se odazvao na zahteve regionalnih medija da povodom Paketa proširenja da komenatar o situaciji u svakoj od zemalja pokrivenih izveštajem. Istovremeno, prvi put da ni zemlje članice EU ni mediji u Briselu nemaju uvid u osnovne ocene u izveštaju. 

Prema najavama koje su se tokom prethodnih meseci mogle čuti od zvaničnika EK, očekuje se da Komisija da preporuke za početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Očekuje se i da se vidi i kakva će biti procena Komisje oko eventualnog kandidatskog satusa BiH, kao i ocena napretka Srbije u političkim i ekonomskim kriterijumima. 

Činjenica jeste da se Paket proširenja ove godine poklopio sa evropskim izborima i da je to u velikoj meri uticalo na rad i raspored dešavanja u briselskim institucijama. Činjenica jeste i da su pojedine zemlje članice i dalje neodlučne kada je reč o davanju ”zelenog svetla” za novi korak Albanije i Severne Makedonije na putu ka članstvu. Ali činjenica je i da nikada predstavljanje Paketa proširenja nije bilo ovako neuobičajno neizvesno do poslednjeg trenutka. 

Tehnički ili suštinski problemi ostaje da se vidi.

 

Izvor: Tanjug
Foto: YouTube/ Printscreen

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18.10 Glamur
18:10 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:25 Parovi - Izbor pomoćnika
02:30 Parovi - Live