Izvor:
27.05.2019 u 13:56
0

PRVA ŽRTVA EVROPSKIH IZBORA: Izglasano nepoverenje prelaznoj vladi kancelara Sebastijana Kurca!

Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) podnela je zahtev za izglasavanje nepoverenja prelaznoj vladi kancelara Sebastijana Kurca u austrijskom parlamentu.

SPO je optužila šefa vlade za nepoštovanje parlamentarne diplomatije i želju da sam vlada zemljom.

Liderka SPO Pamela Rendi Vagner zatražila je izjašnjavanje poslanika o nepoverenju vladi istakavši da politika Kurca Austriju po drugi put uvodi u nove izbore, jer nije dobio šta je želeo, a to je da sam vlada.

– Želite podršku za vladu koja nema parlamentarnu većinu. Želite poverenje za vladu koju čini samo OVP i to nakon što ste, bez uključenja opozicije, formirali vladu- kritikovala je ona.

Rendi Vagner je naglasila da se poverenje ne može nametnuti, već se mora radom pridobiti, i kazala da je to samo saradnjom sa opozicijom moguće.

-Ne uživate poverenje SPO i zato podnosimo zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi– poručila je ona.

Na vanrednoj sednici parlamenta poslanik SPO Jerg Lajhtfrid ukazao je da Kurc, nakon izbijanja krize u vladi posle afere u vezi čelnika Slobodarske partije (FPO), kritikovao je Kurca što deluje samostalno i nije u razmatranje izlaza iz krize uključio parlamentarne partije.

-Vlada Kurca je doživela krah i kancelar mora da snosi odgovronost za aktuelnu situaciju- podvukao je on.

Lajhtfrid je ukazao da je bilans Kurca na čelu države veoma negativan i da je za samo dve godine srušio dve vlade.

Kritikovao je i reakciju Kurca na objavljivanje video-snimaka koji su srušili doskorašnjeg vicekancelara i šefa FPO Hajnc Kristijana Sstrahea, a tako i koaliciju.

-Cilj mu nije bio da reši situaciju, već da ostane na vlasti. Poznato je sada da je hteo da nastavi koaliciju, tražeći samo da ministar unutrašnjih poslova iz redova FPO pređe na čelo drugog resora- objasnio je on.

Lajhtfrid je dodao da je bez razgovora sa parlamentarnim partijama raspisao jednostrano prevreme izbore.

-U parlamentarnoj demokratiji bi bilo normalno da najpre stupi u kontakt sa parlamentom- dodao je on.

Podvukao je da i o popunjavanju mesta u prelaznoj vladi nije razgovarao sa parlamentarnim partijama, već je samostalno doneo odluke.

Lajhtfrid je dodao da je Kurc prekršio sva demokratska pravila.

Na početku debate predsednik parlamenta Volfgang Sobotka apelovao je na poslanike da prilikom donošenja svih odluka misle na svoju državu.

Kurc je odbacio sve optužbe i istakao da se nakon što je izbila kriza trudio da očuva stabilnost zemlje, ali i rasvetli sve oko video-snimaka, kako u vezi izjava Štrahea, tako i ko stoji iza snimanja.

On je istakao da je od predsednika Austrije dobio nalog da popuni ministarska mesta koja su ostala prazna odlaskom FPO iz vlade.

– U sredu smo već kao prelazna vlada počeli da radimo i to 24 sata od dobijanja naloga od predsednika. Prioriteti su nam bili potpuno rasvetljavanje afere, obezbeđivanja delotvornosti na unutrašnjem i sppoljnopolitičkom planu, ali i na uključenje opozicije u rad- objasnio je on.

Kurc je kazao da je sa predstavnicima parlametarnih partija vodio razgovore o aktuelnoj situaciji i da je samo od stranke Neos dobio zahteve novoj vladi, dok se drugi nisu konstruktivno ponašali.

Ukazao je, citirajući vodeće ličnosti iz redova SPO, da je zahtev socijaldemokrata interno-politički motivisan.

– Razumem želju za osvetom, ili postavljanja u bolju poziciju pred izbore, bez uzimanja u obzir dobrobit države, ali ne razumem da je proširen zahtev na celu vladu – kazao je on podsećajući da se prvobitni zahtev odnosio samo nepoverenje prema njemu lično.

To je nešto što niko ne može da razume, smatra Kurc i poručio da će građani na izborima doneti odluku kod će voditi zemlju, a do tada odgovornost snosi parlament.

– Ukoliko se ova sednica završi kao što očekujem mi nećemo biti prepreka novoj vladi i podržaćemo je u njenom radu – najavio je on dodajući da u septembru građani odlučuju o daljoj sudbini zemlje.

Odgovorio je i na brojna pitanja poslanika upućena njemu, između ostalih kada je video sporne video-snimke.

SPO tvrdi da je imao uvid 48 sati pre objavljivanja, što je Kurc negirao.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter