Izvor:
10.10.2016 u 01:00
0

JAVNOST U ŠOKU: Sedam meseci zatvora za PROFESORA astrofizike!

Izraelski vojni sud osudio je na sedam meseci zatvora jednog palestinskog profesora astrofizike, optužnog za podsticanje nasilja, prenosi AFP.

Imad Barguti (52) uhapsen je u aprilu i smešten u zatvor na tri meseca bez suđenja, u skladu sa izraelskom procedurom poznatom pod nazivom administrativni pritvor.

Njegov advokat je saopštio da je Barguti uhapšen zbog komentara na Fejsbuku. On je optužen za podsticanje nasilja protiv Izraela, a izraelski međi pišu da je osumnjičen i za veze sa ekstremističkom grupom Hamas.

Njegovi advokati su se žalili izraelskom sudu koji je u maju doneo presudu da on treba da bude oslobođen. Međutim, vojni tužioci su tražili suđenje koje je okončano današnjom presudom.

Barguti je takođe kažnjen i novčano sa 450 evra, a na slobodi bi mogao da se nađe za mesec dana ukoliko mu bude uzeto u obzir vreme koje je već proveo u zatvoru.

Barguti je profesor na Univerzitetu na Zapadnoj obali koja je pod izraelskom okupacijom od 1967. godine.

AFP podseća da je prema izraleskim zakonima, administrativni pritvor omogućava da neko bude u zatvoru ukoliko predstavlja rizik po bezbednost do šest meseci bez suđenja, i taj pritvor može biti obnovljen nedređeno vreme.

U izraelskim zatvorima je oko 7.000 Palestinaca, a više od 10 odsto njih je u administrativnom pritvoru.

Izvor:Tanjug
Foto:Twitter/BeenVerified.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter