PJAT: SAD i Grčka rade na početku pregovora EU sa Makedonijom!

Američki ambasador u Atini Džefri Pjat izjavio je da SAD i Grčka zajedno rade na tome da Severna Makedonija što pre, već ove godine, počne pregovore o učlanjenje u Evropsku uniju.

Pjat nije komentarisao da li će grčka opoziciona Nova demokratija i njen lider Kirijakos Micotakis, ako pobede na prevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj, poštovati odredbe Prespanskog sporazuma sa Severnom Makedonijom, ali, kako je kazao, nada se daljoj izgradnji odnosa Grčke sa ostalim zemljama na Zapadnom Balkanu. 

On je dodao da uloga grčke vlade i grčkog biznisa predstavljaju stub stabilnosti u odnosima zemalja na Zapadnom Balkanu i da je kao takva od ključne važnosti. 

Pjat je istakao zajedničke interese SAD i Grčke u širem regionu gde postoje brojni izazovi u budućnosti, kao što su uloga koju Kina igra u Evropi i uloga Rusije koja je, kako je kazao, ekonomski oslabljena, ali sa ambicijama da izazove štetu. 

Takođe je napomenuo da je od velike važnosti kako za Grčku, tako i za SAD, da Turska ostane deo zapadnih institucija bez obzira na provokativne poteze Ankare. 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV