MAKRON: Žalim zbog odluke Irana, ima još vremena za dijalog!

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da žali zbog iranske najave da će premašiti dozvoljenu granicu obogaćenog uranijuma, ali i da će Pariz nastaviti pregovore s Iranom i njegovim saveznicima kako bi se izbegla dalja eskalacija u regionu.

- Žalim zbog iranskih saopštenja objavljenih danas, ali kako je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) naglasila, Iran poštuje svoje obaveze i snažno ga ohrabrujemo da bude strpljiv i odgovoran - rekao je Makron na konferenciji za novinare koju je održao zajedno sa ukrajinskim predsednikom Zelenskim koji je u zvaničnoj poseti Parizu.

Francuski predsednik je dodao i da od danas, pa do 8. jula postoji vremenski prostor i šansa za više dijaloga kako bi se sačuvao nuklearni sporazum sa Iranom.

- Svaki oblik eskalacije ne vodi nas u pravom smeru i neće pomoći ni Iranu ni međunarodnoj zajednici, tako da ćemo učiniti sve što možemo sa našim partnerima kako bismo odvratili Iran i pronašli put ka mogućem putu za dijalog - rekao je Makron.

Plan Irana o prekoračenju granica za nuklearno obogaćivanje predstavlja "nuklearnu ucenu" i na nju se mora odgovoriti povećanim međunarodnim pritiskom, izjavio je danas portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Geret Markiz.

- Predsednik Tramp je jasno stavio do znanja da nikada neće dozvoliti Iranu da razvije nuklearno oružje - rekao je on.

Iran će u narednih 10 dana probiti ograničenje zaliha uranijuma koje su određene nuklearnim sporazumom Teherana sa svetskim silama, izjavio je ranije danas portparol iranske agencije za atomsku energiju Behrouz Kamalvandi.

On je upozorio da Iran ima potrebu za obogaćenim uranijum do 20 procenata što je samo korak od nivoa za izradu nuklearnog oružja.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Vruća stolica
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro