MOGERINI: Usporavanje proširenja donosi probleme!

 

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini pozvala je zemlje članice EU da što je pre moguće donesu odluku o pokretanju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom upozorivši na probleme koje bi usporavaje proširenja donelo i Zapadnom Balkanu i EU.

- Ukoliko se pristupni pregovori ne otvore to bi imalo značajan uticaj na motivaciju tih zemlja, ali i generalno na saradnju u regionu kao i na kredibilitet celog procesa približavanja Zapadnog Balkna EU - upozorila je Mogerini.

Federika Mogerini je nakon sastanka Saveta EU u Luksemburgu pozvala evropske ministre da donesu ”mudru odluku” i ”bez odlaganja” otvore pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom. 

Ona je ocenila da je u interesu same EU da pregovori počnu i da politika proširenja zadrži svoj kredibilitet i uticaj na Zapadnom Balkanu.

- Ukoliko se odustane ili oslabi taj proces to bi bila pretnja miru, stabilnosti, bezbednosti granica i budućnosti mladih - poručila je Mogerini.

Šefica EU diplomatije kaže da je proširenje važno strateško pitanje za celu EU kao i da je vreme važna kategorija u politici kako EU tako i zemlja Zapadnog Balkna.

 

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Provodadžija  
11:55  Vesti  
12:05  Provodadžija  
12:55  Vesti  
13:05  Novajlije reality  
13:55  Vesti  
14:10  Serija: Suze moje sestre (R)  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Suze moje sestre  
19:00  Čađava mehana  
20:00  Upoznajte Novajlije  
21:00  Provodadžija  
22:00  Sudbine  
23:00  Novajlije reality