MOGERINI: Usporavanje proširenja donosi probleme!

 

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini pozvala je zemlje članice EU da što je pre moguće donesu odluku o pokretanju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom upozorivši na probleme koje bi usporavaje proširenja donelo i Zapadnom Balkanu i EU.

- Ukoliko se pristupni pregovori ne otvore to bi imalo značajan uticaj na motivaciju tih zemlja, ali i generalno na saradnju u regionu kao i na kredibilitet celog procesa približavanja Zapadnog Balkna EU - upozorila je Mogerini.

Federika Mogerini je nakon sastanka Saveta EU u Luksemburgu pozvala evropske ministre da donesu ”mudru odluku” i ”bez odlaganja” otvore pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom. 

Ona je ocenila da je u interesu same EU da pregovori počnu i da politika proširenja zadrži svoj kredibilitet i uticaj na Zapadnom Balkanu.

- Ukoliko se odustane ili oslabi taj proces to bi bila pretnja miru, stabilnosti, bezbednosti granica i budućnosti mladih - poručila je Mogerini.

Šefica EU diplomatije kaže da je proširenje važno strateško pitanje za celu EU kao i da je vreme važna kategorija u politici kako EU tako i zemlja Zapadnog Balkna.

 

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost