Izvor:
21.06.2019 u 15:31
0

HONGKONG: Ponovo protest zbog zakona o ekstradiciji!

Više od 1.000 demonstranata blokiralo je danas sedište policije i glavne ulice u Hongkongu.

Poslednji protest usledio je pošto je istekao rok da vlada ispuni zahteve demonstranata u vezi s veoma nepopularnim zakonima o ekstradiciji za koje mnogi smatraju da narušavaju pravosudnu nezavisnost te autonomne kineske teritorije.

Policija je pozvala demonstrante da se raziđu, ali nisu odmah preduzeli oštre mere kako bi ih rasterali.

Iako je protest počeo mirno, prisustvo demonstranata u centralnim ulicama povećava mogućnost nasilnih sukoba.

Vođe protesta su naveli da su odlučni da izvrše pritisak na predsednicu lokalne vlade Keri Lam, koja je odložila, ali nije obustavila zakone o ekstradiciji.

Ona je insistirala da su zakoni potrebni za održavanje pravde, ali kritičari ih vide kao deo kampanje od strane Pekinga da uzdrmaju demokratske institucije u Hongkongu.

Prema spornim zakonima, osumnjičeni bi mogli da budu izručivani i u Kinu, Tajvan i Makao.

Pravne i poslovne grupe u Hongkongu protive se zakonu, tvrdeći da bi kritičari kineske Komunisticke partije mogli biti izloženi mučenju i da ne bi imali pravično suđenje.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter