KUŠNER: Ekonomski plan SAD za Bliski istok neophodan za mir!

 Viši savetnik Bele kuće Džared Kušner izjavio je juče da prosperitet Palestinaca nije moguć bez pravičnog političkog rešenja, ali i da je sporazum o ekonomskom napretku neophodan uslov za izraelsko-palestinski mir.

Kušner je govorio na otvaranju konferencije u Bahreinu, kako bi prezentovao ekonomski deo arapsko-izraelsko mirovnog plana koje su pripremile SAD - razvojni projekat od 50 milijardi dolara objavljen ove nedelje koji su oštro kritikovali Palestinci i Arapi širom regiona.

- Ono što smo razvili je najopsežniji ekonomski plan ikada stvoren, posebno za Palestince i region Bliskog istoka - rekao je Kušner na konferenciji, kojoj prisustvuje i direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard.

- Možemo ovaj region da pretvorimo od žrtve prošlih sukoba u primer za trgovinu i napredak širom sveta - naveo je Kušner i poručio palestinskom narodu da, uprkos onome šta kažu oni koji su ga izneverili, predsednik Tramp i Amerika nisu odustali od njih. 

- Ova konferencija je za vas - rekao je Kušner.

On je kazao i da ekonomski rast i prosperitet Palestinaca nisu mogući bez trajnog i poštenog političkog rešenja za konflikt, "onog koje garantuje Izraelu bezbednost, a poštovanje dostojanstva za palestinski narod".

- Međutim, danas nismo ovde zbog političkih pitanja, do njih ćemo doći kada bude bio pravi trenutak za to - naglasio je Kušner.

Nedostatak političkog rešenja, za koje je Vašington saopštio da će biti objavljeno kasnije, izazvao je negodovanje ne samo kod Palestinaca, već i u arapskim zemljama s kojima Izrael želi da normalizuje odnose.

Ni izraelska ni palestinska vlade nisu prisustvovale otvaranju konferencije u Manami, navodi agencija.

Palestinci su juče na Zapadnoj obali palili slike američkog predsednika Donalda Trampa i prošetali magarca oblepljenog slikama članova kraljevskih porodica iz Persijskog zaliva, u trenutku kada SAD na konferenciji u Bahreinu predstavljaju ekonomske aspekte svog dugo očekivanog mirovnog plana za Bliski istok.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Nominacije
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro