Izvor:
18.10.2016 u 03:48
0

DEČAK SKORO OSLEPEO ZBOG LOŠE ISHRANE: Gazirani sokovi i brza hrana mu umalo uništili život!

Australijanac Kejn Mur (13) iz Perta ubrzano je počeo da gubi vid, ali lekari nisu umeli da objasne zašto. Videvši na televiziji emisiju o lekarki koja spasava poluslepu decu, majka je odvela sina u Sidnej, gde se nalazi njena ordinacija.

Profesor Stefani Votson, predsednica Udruženja oftalmologa Australije i Novog Zelanda, postavila je zapanjujuću dijagnozu: trinaestogodišnjak gubi vid zbog nedostatka vitamina A izazvanog pogrešnom ishranom, piše "Dejli mejl".

Kejn je živeo na hlebu, piletini, pomfritu i koka-koli, a sada će do kraja života morati da živi sa slabovidošću.

U međuvremenu je počeo da jede povrće i uzima preparate vitamina A. Od tada mu se vid na desnom oku popravio, ali će mu levo oko zauvek ostati oštećeno.

Ma koliko neverovatno zvučalo, nedostatak ovog vitamina jedan je od najčešćih razloga slepila. On uzrokuje omekšavanje i zamućenje rožnjače, a moguća posledica je slepilo. Lekari često ne otkriju bolest zato što pacijenti ne deluju neuhranjeno, ili zato što ih ne pitaju kako se hrane.

U zemljama u razvoju zbog nedostatka vitamina A godišnje oslepi između 250.000 i 500.000 dece.

Blic.rs
Foto: Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter