Izvor:
19.10.2016 u 20:23
0

UBISTVA IZ ČASTI U 21. VEKU: Skriveni paralelni svet o kojem NIKO NE PRIČA!

Samo ove godine u Nemačkoj je ubijeno 30 žena i troje dece u slučajevima koje policija službeno vodi kao zločine iz časti. Devojke i žene koje su doseljenici iz zemalja muslimanske veroispovesti se nalaze u procepu između zapadnog načina života i krutih uverenja i tradicija svoje porodice, pa zbog toga često stradaju od ruku svojih najbližih.

Lejla ima 29 godina, obožava da sa prijateljima ide na plažu ili vežba do iznemoglosti u teretani. Majka je nju i sestru odgajala tako da mogu da rade što god požele: izlazile su, šminkale se, zabavljale, upisale fakultet. Lejla se od drugih mladih devojaka u Nemačkoj razlikuje po tome što odlazi u džamiju.

Dok su još išli u školu, jedina razlika između nje i njenih prijateljica bila je u tome što druge majke nisu govorile o himenu, piše “Süddeutsche Zeitung”.

Novinari su razgovarali sa mladom ženom, kojoj su zbog delikatnosti teme sakrili identitet.

Lejlina majka joj je često govorila o tome da mora da čuva svoju nevinost kao svetinju: “Muškarac može da laže o tome, žena ne može”, upozoravala je majka.

Međutim, Lejla se zaljubila i nije to ozbiljno shvatila. Našla je dečka, bila je uverena da će se udati za njega. Četiri godine su bili u vezi, ali se nisu venčali. Imala je 22 godine.

– Tek tada sam shvatila šta to znači. On može uvek da pronađe novu devojku, ali hoće li još neko hteti mene, prljavu ženu – zapitala se Lejla zabrinuto.

Ako neudata devojka izgubi nevinost, to je danas još uvek katastrofa za mnoge muslimanske porodice.

– Za većinu roditelja himen njihove ćerke važniji je od sopstvenog posla”, objašnjava psiholog i porodični savetnik iz Berlina Kazim Erdogan za “Süddeutsche Zeitung”.

Djevojčice se uče da su muškarci zli i opsednuti prljavim mislima, dok su žene odgovorne za održavanje porodične časti, tumači psiholog.

Šta kad se sazna?

Lejla je našla drugog dečka, ali on se nije dobro ponašao prema njoj. Prekinula je sa njim nakon dve godine. Još uvek se pita da li bi se on drugačije ponašao prema njoj da je bila devica. Ovako je nije poštovao, baš kao što je majka upozoravala. Lejla iz tog kruga ne može izaći jer za nju ne postoji opcija da nađe partnera koji nije musliman. Ona se moli pet puta dnevno, vera joj je važna i želi takvog muža.

Konačno je našla novog dečka: on je policajac, zgodan Turčin zelenih očiju. Dobar je prema njoj, vodi je na izlete, ugađa joj. Dobro se oseća sa njim, ali ne može da mu prizna ono najbitnije za nju.

Ove jeseni odlučili su da se venčaju. On ne želi seks pre braka. Šta će se dogoditi kad sazna?

Aktivisti za ženska prava navode da je ove godine 30 žena i troje dece ubijeno u slučajevima koje policija vodi kao zločine iz časti.

Julija Betke (36) predavala je hemiju i istoriju u berlinskoj gimnaziji. Pronađena je mrtva 10. juna u svom stanu u Berlinu. Bila je četiri meseca trudna. Neudata.

Prošle godine je otac u Darmštatu rukama zadavio 19-godišnju ćerku kad je saznao da je u prodavnici ukrala kondom. Larib (19) je radila kao zubna tehničarka. Platila je glavom kad nije poslušala oca da ne sme da viđa dečka. Policija je uhvatila u prodavnici kako krade kondom. Poslali su pismo roditeljima. Majka Šazija (41) otvorila je pismo i predala ga mužu. Posle mu je pomogla da spakuje telo mrtve ćerke. Odvezli su ga u šumu i bacili. “Volim svoju ženu i svoje ćerke”, pokušavao je otac da objasni sudijama zašto je bolje da ti je ćerka mrtva, nego da ima seks pre braka.

Žustra rasprava

Simbol nasilja nad ženama u Nemačkoj postao je slučaj Hatun Surucu, devojke iz porodice turskih Kurda. Njen slučaj je pokrenuo žučnu raspravu o žrtvama neslobode u slobodnoj zemlji, o neuspeloj integraciji i paralelnim društvima u kojima žive doseljenici, sa prisilnim brakovima i ubistvima iz časti. Hatun Surucu je ubijena sa tri metka u glavu 2005. Zbog ubistva iz časti uhapšena su trojica njene braće, a najmlađi brat je godinu dana kasnije osuđen na devet godina i tri meseca. Dvojica starijih, , oslobođeni su 2007. Godine zbog nedostatka dokaza. Kad se pojavio svedok koji ih tereti, već su bili pobegli pa im se sada sudi u Istanbulu.

Prave statistike o broju ubojstava iz časti ne postoje, a još je skrivenija piramida nasilja i straha koje trpe žene iz patrijarhalnih porodica. Mnogi žive godinama u Nemačkoj, ali se nisu integrisali. Reč je o paralelnim društvima, sa vlastitim zakonima i normama.

Žrtve su najčešće mlade žene i devojke, a pritisak na mladiće je slabiji. Prema studiji koju je 2014. naručilo Ministarstvo za migraciju i izbeglice, 10 posto ispitanih muslimanki u Nemačkoj odgovorilo je da o tome hoće li one biti zaposlene odlučuje njihov partner. Insistiranje na nevinosti deo je patrijarhalnog nasilja nad ženama. Devojke se boje pre svega osude bližnjih.

Lejla priča o životu žene u procjepu između zapadnjačkog društva u kojemu živi i patrijarhalnih pravila kojih mora da se drži. Devojke lažu sebe, porodicu, , dečka,sve ljude oko sebe. Ona smatra da bi bilo prirodno da devojke i momci žive zajedno pre braka kako bi se bolje upoznali. Nije dovoljno hrabra da se za to izbori u sopstvenoj porodici jer nije reč samo o jednoj porodici.

Rezultati istraživanja: 72% Turaka želi da žena bude nevina

Dve trećine Turaka u Turskoj (72 posto) smatra da mlada mora ući u brak nevina. Isto to misli 48 posto Turaka koji žive u Nemačkoj, i samo šest posto Nemaca, pokazalo je istraživanje sprovedeno pre nekoliko godina. Samo deset posto Nemaca smatra da par ne bi smeo da živi zajedno pre venčanja: tako misli 47 posto Turaka u Nemačkoj i 67 posto Turaka u Turskoj.

Blic.rs
Foto: RT

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter