Izvor:
24.04.2016 u 23:55
0

VATIKAN: Papa Franja se suprotstavio kanonizaciji STEPINCA

Kanonizaciju Alojzija Stepinca lično je zaustavio papa Franja. To je drugi takav slučaj u Katoličkoj crkvi, nakon što je papa Jovan Pavle II takođe zaustavio proglašenje svetim jednog francuskog sveštenika nakon što je utvrđeno da je imao antisemitski stav.

Odluku da se ne nastavi postupak i Stepinca proglasi svetim papa je doneo 24. juna 2014. godine, neposredno kada je kardinal Angelo Amato objavio da je potvrđeno čudo kao preduslov kanonizaciji hrvatskog kardinala kaže bivši hrvatski ambasador pri Svetoj stolici Filip Vučak.

Iako je bilo pritisaka da papa od svoje odluke odustane, nije se pokolebao i predložio je formiranje mešovite komisije između Katoličke i Srpske pravoslavne crkve.

Na osam stranica poglavar SPC detaljno je objasnio zašto smatra da je Stepinac kontroverzna osoba i izražava čuđenje da se o njemu razgovara kao o svecu. Irinej je tada jasno rekao da smatra da je reč o visokom svešteniku koji je podržavao NDH, nasilno pokrštavao pravoslavne vernike i podržavao rasne zakone.

Na adresu Vatikana stigla su, zatim i pisma predsednika Tomislava Nikolića i još jedno od patrijarha Irineja. Tada je papa odlučio da predloži osnivanje mešovite komisije koja će detaljno razmotriti život i rad kardinala Stepinca.

Iz Zagreba je bilo više pritisaka na papu, lobiralo se od strane kardinala koji su bili bliski novom svetom ocu, a u novembru je papski nuncije iz Beograda Antonini preneo Papi poverljive informacije.

Tanjug
Foto: Twitter @dwnews

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter