Izvor:
17.08.2019 u 18:10
0

SUDAN: Potpisan sporazum o podeli vlasti vojske i opozicije!

Najveća sudanska opoziciona koalicija i vladajući vojni savet potpisali su danas konačni sporazum o podeli vlasti koji bi trebalo da omogući formiranje prelazne vlade i održavanje izbora posle dvogodišnjeg prelaznog perioda.

Potpisivanje sporazuma incirali su još 4. avgusta jedan zamenik predsednika vojnog saveta, general Mohamed Hamdan Dagalo, i predstavnik opozicione alijanse Ahmad al Rabi, a danas su bili među potpisnicima.

Nakon potpisivanja dokumenta, prostorijom su se prolomili aplauz i klicanje, a orkestar je zasvirao patriotsku pesmu.

Potpisivanju sporazuma prisustvoavali su i posrednici iz Afričke unije i Etiopije koji su pomogli da se dođe do komprpmisa, kao i predstavnici Egipta, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, zemlje koje žele da imaju uticaj u Kartumu.

Prelazno vojno veće vlada Sudanom od aprila, kada je vojska svrgla dugogodišnjeg predsednika Omara al Bašira, nakon višemesečnih protesta protiv njegove vlasti tokom kojih je poginulo više desetina demonstranata.

Nemiri su nastavljeni i posle pada Al Bašira zbog zahteva opozicije da državu u prelaznom periodu vodi civilna, a ne vojna vlast, a u protestima je poginuo veliki broj demonstranata.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter