Izvor:
24.10.2016 u 15:52
0

OVO MAGIČNO MESTO IMA ČUDNU, ALI DIVNU TRADICIJU: Indijsko selo u kojem ne postoje vrata i brave

Zakoračite u Šani Šingnapur, selo u kojem na kućama ne postoje vrata, mesto gde su prodavnice uvek otključane, a meštani nikada nisu u opasnosti. I sve zahvaljujući legendi staroj 300 godina…

Ovo je priča o selu Šani Šingnapur u indijskoj državi Maharaštra, u kojem se meštani osećaju sigurnim i bezbednim zahvaljući večnoj veri u gospoda Šanija, Boga Saturna, koji se smatra zaštitnikom sela, piše BBC.

Legenda i gospod Šani

Legenda je nastala pre 300 godina kada je, nakon velikih kiša i poplava, na obalama reke Panasnala (koja je tada proticala kroz selo) pronađena velika crna kamena ploča. Prema legendi, kada su meštani dotakli štapom stenu od 1,5 metra iz nje je potekla krv.

Kasnije te noći, gospodar Šani se pojavio u snovima seoskog vođe otkrivajući da je kamena ploča bila njegova, da treba da je zadrže u selu i da će on tu počivati.

Šani je imao jedan neobičan uslov: kamena ploča i njene sile ne smeju biti zaklonjene kako bi on mogao nesmetano da nadgleda celo selo. Prema legendi, Šani je blagoslovio vođu i obećao da će selo zaštititi od svake opasnosti.

Nakon što su meštani postavili veliku ploču na platformu u srcu sela, odlučili su da uklone sva vrata i brave. Više im nisu bili potrebni, jer ih je gospod Šani čuvao.

Tradicija koja se neguje godinama

Tradicija se nastavlja generacijama, a meštani povremeno stave samo drvene ploče na svoja vrata kako bi sprečili pse da uđu u njihove domove. Ipak, nemaju vrata, a svoj nakit i novac ostavljaju bez zaštite, jer čvrsto veruju da će im njihov sveti čuvar pomoći i zaštititi ih od svakog zla. Čak i javni toaleti na seoskom trgu imaju samo tanku zavesu na ulazu zbog privatnosti.

Čak ni policijska stanica ni banka nemaju vrata

Interesantno je da sve nove konstrukcije moraju da poštuju ove protokole. Policijska stanica, koja se otvorila tek u septembru 2015. godine i koja još uvek nije primila ni jednu jedinu tužbu meštana, nema prednja vrata. Isto tako, Sjedinjena komercijalna banka otvorila je prvi ogranak bez vrata u Šani Šingnapuru 2011. godine postavivši stakleni ulaz u duhu transparentnosti i jedva vidljivu elektromagnetnu bravu na daljinsko upravljanje, kako bi ispoštovala meštane.

Meštani ovog sela se toliko nonšalantno ponašaju da čak ni ne pitaju svoje komšije da im pričuvaju kuću dok su van sela. Oni veruju da će lopovi biti odmah kažnjeni gubljenjem vida i da će ih pratiti nesreća narednih 7,5 godina. Zapravo, lokalci kažu da je jedan meštanin, koji je stavio drvenu ploču na ulazu svoje kuće, doživeo saobraćajnu nesreću sledećeg dana.

Šani Šingnapur, odredište 40.000 poklonika

Zbog ove čudne istorije i verovanja, Šani Šingnapur privlači poklonike širom Indije. Najmanje 40.000 posetilaca dolazi svakog dana kako bi videli nekada skromni hram koji je prerastao u veliki hram sa velikom imovinom i donacijama.

Iako se u Šani Šingnapuru zvanično nisu dešavale krađe vekovima, jedan posetilac je 2010. godine prijavio da su iz njegovog vozila ukradene dragocenosti i novac u vrednosti od 35.000 rupija. Još jedna krađa je prijavljena 2011. godine, kada su nestali zlatni ornamenti u vrednosti od 70.000 rupija. Međutim, sve optužbe su odbijene, jer su meštani ubeđeni da su se ove krađe dogodile van sela.

S druge strane, skeptici tvrde da je niska stopa kriminala u ovom naselju posledica udaljene lokacije sela, a ne čudotvornih moći gospoda.

Koja god da je istina, vremena se menjaju i neki meštani žele da prestanu sa ovim dugogodišnjim običajem, tražeći dozvolu od organizacije lokalne samouprave da ugrade vrata i brave kako bi sačuvali sigurnost svoje porodice.

Međutim, većina meštana se nada da će se tradicija očuvati i da će Šani nastaviti da ih čuva od svakog zla.

National Geographic
Foto: Profimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter