Izvor:
08.09.2019 u 14:49
0

PAKT SEDAM ZEMALJA: Zbog požara u Amazoniji, pojačane mere zaštite šuma!

Sedam južnoameričkih zemalja postiglo je dogovor kako bi zaštitile sliv reke Amazon, usled sve veće zabrinutosti posle ogromnih požara u najvećoj tropskoj šumi na svetu.

Bolivija, Brazil, Kolumbija, Ekvador, Gvajana, Peru i Surinam potpisale su dogovor da se uspostavi satelitsko praćenje budućih katastrofa.

Na samitu u Kolumbiji, predstavnici ovih zemalja dogovorili su i pokretanje velike akcije pošumljavanja.

Više od 80.000 požara izbilo je u tropskim prašumama Amazonije ove godine.

– Ovaj sastanak je uspostavio koordinacioni mehanizam za predsednike zemalja koje dele ovo bogatstvo – Amazoniju – rekao je kolumbijski predsednik Ivan Duke, domaćin samita u Leticiji.

Peruanski predsednik Martin Vizkar je rekao da "nije dovoljna samo dobra volja".

Sedam zemalja se složilo da treba da se uloži više napora u obrazovanje, kao i da se poveća uloga autohtonih zajednica, prenosi BBC na srpskom.

Zemlje su u Leticiji predstavljali su predsednici, potpredsednici i ministri, a Žair Bolsonaro, desničarski predsednik Brazila učestvovao je preko video linka, jer se pripremao za operaciju.

Amazonija je veliki proizvođač ugljen-dioksida koji usporava tempo globalnog zagrevanja i 60 odsto površine nalazi se u Brazilu.

Broj požara između januara i avgusta 2019. dva puta je veći nego u istom periodu prošle godine, prema podacima nacionalnog Instituta za svemirska istraživanja.

Bolsonaro je suočen sa oštrim kritikama sa svih strana zbog propusta u zaštiti regiona. Zaštitnici životne sredine smatraju da je njegova politika dovela do porasta požara ove godine.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter