Izvor:
12.09.2019 u 11:20
0

BON: Žuti karton Francuske Britaniji zbog produžetaka u Bregzit!

Francuska gubi strpljenje i pokazuje Britaniji žuti karton zbog produžetaka u Bregzitu, navodeći da Pariz smatra da bi Bregzit bez dogovora pao na dušu Londona i da želi da izbegne novo odlaganje evropsko-britanskog razvoda.

Francuska trenutno zastupa jasnu liniju i, za razliku od Nemačke, bez svake sumnje ne želi da Britancima pokloni više vremena.

Iz Jelisejske palate izvori DW kažu da francuski predsednik Emanuel Makron "ne gleda blagonaklono na produženje rokova".

Ta bi pozicija, kako se konstatuje u tekstu, mogla bi da postane veliki problem. Ako London zatraži još vremena, morale bi se saglasiti sve članice Evropske unije. Francuska je pritisnula kočnicu i ako ostane pri tome mogla bi da odigra odlučujuću ulogu u drami zvanoj Bregzit.

Podseća se da se još u martu francuski predsednik isprečio na putu kompromisa sa Londonom, pa je šefovima država i vlada EU jedva uspelo da isposluju neko rešenje.

Rok za izlazak iz EU je poznat – 31. oktobar. Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan je u jednom intervjuu za radio "Evropa 1" poprilično mrzovoljno odbrusio: "Ne možemo svaka tri meseca sve ispočetka".

Iz francuskog Ministarstva spoljnih poslova poručuju da je to aktuelan stav i da se ništa nije promenilo.

Francuski premijer Eduar Filip je "rastrubio" u medijima da je njegova vlada pripremljena za oktobar. Na Instagramu su nadležni ministri objavili da je Francuska na svojim severnim granicama pripremila carinske kontrole.

DW navodi da se postavlja pitanje da li će Pariz ostati pri tom tvrdom stavu, uz rizik da stvarno dođe do Bregzita bez dogovora.

Kako se navodi, postoji i ekonomski interes da se ne okleva sa Bregzitom. Pariz odavno želi da preuzme mesto Londona kao finansijska metropola. Odlaganje izlaska Velike Britanije iz Unije samo bi otežalo ostvarenje ambicija finansijskog kvarta u Parizu da preuzme primat na Kontinentu.

Francuska se još od prvih naznaka Bregzita mnogo ofanzivnije od Nemačke trudi da prikaže Pariz kao novi evropski finansijski centar. Privatna neprofitna organizacija Paris Europlace, koja radi na promociji Pariza kao finansijske metropole, računa sa 8.000 novih radnih mesta u finansijama i industriji. Organizacija tvrdi u jednoj studiji da je među prvih 500 vodećih firmi u svetu 31 francuska, dok je nemačkih 29, a britanskih 25.

Svi ovi podaci se, odnose na regiju metropole Pariza, a ne na čitavu zemlju.

Francuski politikolog Kristijan Liken iz Centra za međunarodne studije kaže da u Francuskoj ne postoji tabu da se razmišlja o mogućem profitu na osnovu Bregzita.

– Kod Francuza ne postoji ideja da Britanci moraju da ostanu u EU po svaku cenu – rekao je Liken.

On kaže da se po tome razlikuju Pariz i Berlin, i da je generalno nemački stav preblag. Uz to, smatra da su prošla vremena kada je nemačka kancelarka njeno tumačenje mogla bez muke da učini stavom svih u EU.

Muktaba Ramen, britanski analitičar koji je ranije radio za Evropsku komisiju, a sada predaje na fakultetima i u Londonu i u Parizu, smatra da je francuska tvrda linija deo političkog posla i da tako Francuzi žele da dobiju veći manevarski prostor u odnosu na Britance.

On je mišljenja da ne bi trebalo da se pođe od toga da će u krugu od 27 šefova država i vlada Makron zauzeti poziciju tvrdolinijaša, jer bi se time politički izolovao i oslabio svoju ambiciju da dugoročno nasledi Angelu Merkel na mestu jake evropske političke figure.

– Francuska pozicija ima više nijansi – ukazao je Ramen.

I u upućenim francuskim krugovima vlada mišljenje da se ne može produžetak roka "opravdati samo zbog produžetka". Kako navode, produžetak roka koji bi značio novu političku orijentaciju u Londonu je nešto što bi francuska Vlada sigurno pozdravila.

Ramen kaže da će Francuska tvrdo pregovarati, ali o tome koliki će biti novi rok, a ne da li će ga uopšte biti.

– Sve drugo bi se okrenulo protiv francuskog predsednika. On hoće da se profiliše na osnovu evropske agende, a ne sa tim da na brzinu izbaci Britance – dodao je Ramen.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter