Izvor:
26.10.2016 u 21:51
0

Snouden konačno otkrio: Ko je jači – novinari, ili tajne službe?

Bivši saradnik američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) Edvard Snouden, koji je svetu obelodanio aferu o globalnom praćenju komunikacija koje vrši ova agencija, rekao je danas da novinari ne mogu da pobede tajne službe u borbi za privatnost uz pomoć tehnologije, već treba da se bore uz pomoć naslovnih strana novina.

– Ne možete imati smislenu slobodu medija bez privatnosti, bez privatnog prostora ne možete zaštititi svoje izvore – rekao je bivši tehničar NSA u intervjuu novinarima nemačkog lista "Zidojče cajtung" putem video-veze iz Rusije, prenosi "Jutarnji list".

Snouden je u Rusiji dobio azil nakon što je američka vlada raspisala poternicu za njim zbog curenja poverljivih informacija.

Iako je 2013. pokušao da upozori službene institucije na ilegalne programe prikupljanja podataka o američkim građanima, sve njegove prijave su bile ignorisane, pa je svoje otkriće podelio sa novinarima britanskog "Gardijana" i američkog "Vašington posta".

Na pitanje kako novinari mogu da se zaštite od obaveštajnih službi, odgovorio je da je borba za privatnost više političko pitanje nego tehničko.

– Šifrovanje (enkripcija) vas može zaštititi od masovnog špijuniranja, ali vas ne može spasiti kada postanete meta nadgledanja – rekao je Snouden.

U tekstu koji su objavili listovi, navodi se da se "radi o ratu između sve siromašnijih novinskih redakcija i najbogatijih obaveštajnih agencija sveta, a na njihovu stranu sve češće staju i privatne kompanije".

– Američka telekomunikaciona kompanija AT&T prikuplja telefonske podatke još od 1986. godine, a podatke s odašiljača za mobilne telefone od 2008. godine, svoje podatke prodaje američkoj vladi uz administrativne naloge koji ne zahtevaju potpis sudija – stoji u tekstu.

Navodi se i da "privatne kompanije proizvode i zloćudne programe, uz pomoć kojih države poput Ujedinjenih Arapskih Emirata mogu da nadgledaju svoje građane koji se zalažu za demokratiju i ljudska prava".

Intervju se održava u sklopu samita Globalne mreže urednika u Minhenu, gde su se okupili nemački, austrijski, švajcarski, rumunski i francuski novinari i medijski delatnici.

Tanjug
Foto: Twitter/CharlieVay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter