Izvor:
16.09.2019 u 06:52
0

TRAMP: SAD spremne „kao zapeta puška“ za odgovor na napad na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji!

Američki predsednik Donald Trump izjavio je da su Sjedinjene Države spremne "kao zapeta puška" za potencijalni odgovor na napad na naftna postrojenja Saudijske Arabije, nakon što je visoki zvaničnik američke administracije za napad okrivio Iran.

– Ima razloga da verujemo da znamo ko je krivac, kao "zapeta puška" smo, ali čekamo da čujemo od Kraljevine za koga oni veruju da stoji iza ovog napada– napisao je Tramp na Tviteru.

Ranije tokom dana, visoki američki zvaničnik rekao je novinarima da dokazi o napadu, koji je pogodio najveće svetsko postrojenje za preradu nafte, ukazuju da iza njega stoji Iran, a ne jemenska grupa Huti koja je preuzela odgovornost.

Američki državni sekretar Majk Pompeo takođe je rekao da nema dokaza da je napad došao iz Jemena, gde se koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, koje već četiri godine podržavaju vladu u borbi protiv pobunjenika Huta, koje podržava Iran.

– Usred svih poziva na deeskalaciju, Iran je sada pokrenuo napad bez presedana na svetsko snabdevanje energijom- rekao je Pompeo.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi odbacio je kao "besmislene" navode SAD da je Iran odgovoran za napade.

Viši komandant Revolucionarne garde Amirali Hadžizade upozorio je da je Islamska Republika spremna za "potpuni" rat.

– Sve američke baze i njihovi nosači aviona na udaljenosti do 2.000 kilometara oko Irana nalaze se u dometu naših raketa- rekao je komandant.

Tramp je takođe odobrio korištenje američkih zaliha nafte za hitne slučajeve kako bi se osigurale stabilne količine nakon napada koji je umanjio svetsku proizvodnju za 5 odsto i povećao cene nafte više od 19 odsto rano jutros, nakon čega je taj skok bio oko 10 odsto.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/Eric Pannell

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter