Izvor:
29.09.2019 u 13:40
0

SVE VEĆA NAPETOST U JUŽNOM KINESKOM MORU: Kina upozorila!

Samo nekoliko dana pre proslave 70. godišnjice narodne Republike Kine, američki nosač aviona "Ronald Regan" koji je bio stacioniran u Japanu, uplovio je u sporno Južno kinesko more, a satelitsdki snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju da ga je okružilo nekoliko neidentifikovanih ratnih brodova, navodeći da je vertovatno reč o kineskim plovilima.

Portparol američke Sedme flote Rijan Momsen nije želela da potvrdi lokaciju "Ronalda Regana", ali da je rekla da nosač aviona sprovodi "rutinske operacije".

Kinesko ministarstvo odbrane ocenilo je da su SAD poslale nosač aviona u Južno kinesko more kako bi "demmonstrirale silu i pojačale militarizaciju u regionu".

Ministarstvo je pozvalo SAD da poštuju zabrinutost zemalja u regionu za bezbednost i da daju pozitivan doprinos miru i stabilnosti.

Peking već decenijama vodi sporove sa više zemalja azijsko-pacifičkog regiona oko teritorijalne pripadnosti brojnih ostrva u Južnom kineskom moru, u kojem su otkrivene značajne rezerve ugljovodonika.

Sjedinjene Američke Države nisu strana u sporu, ali ne priznaju pretenzije Kine i insistiraju na svojoj "slobodnoj plovidbi" u regionu.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Pročitaj još iz rubrike

Unesite pojam i stisnite enter