Izvor:
30.09.2019 u 16:01
0

IZBORI U AVGANISTANU: I Gani i Abdulah proglasili pobedu!

U Avganistanu su održani predsednički izbori, a pobedu su proglasili i aktuelni šef države Ašraf Gani i predsednik Izvšnog veća Abdulah Abdulah.

Nezavisna izborna komisija Avganistana prikuplja glasove sa izbora održanih u subotu. Ukoliko nijedan kandidat ne dobije više od polovine glasova, u drugi krug idu dva kandidata sa najvećim brojem glasova.

Abdulah je uveren da drugog kruga neće biti.

Na izborima smo dobili najviše glasova i drugog kruga neće biti – rekao je Abdulah na konferenciji za novinare.

Iz Ganijevog štaba, međutim, tvrde da je aktuelni predsednik pobedio na izborima i da je dobio podršku između 60 i 70 odsto glasača.

Gani i Abdulah su bili favoriti i na prethodnim izborima 2014. godine, posle kojih su usledili turbulentni meseci pošto su se uzajamno optuživali za prevaru.

Pravo glasa na izborima imalo je oko 9,6 miliona, a oni su birali između 18 kandidata.

Uoči izbora, Abdulah je za AP rekao da strahuje od izbornih manipulacija.

Gani i Abdulah dele vlast već pet godina u vladi nacionalnog jedinstva, nastaloj posle izbora 2014. koje su obeležile optužbe za prevaru i korupciju.

Preliminarni rezultati ne očekuju se pre 19. oktobra, a konačni pre 7. novembra.

Izvor: Tanjug
Foto: Wikipedia/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Pročitaj još iz rubrike

Unesite pojam i stisnite enter