Izvor:
10.10.2019 u 13:54
0

O EVROPSKA UNIJO SABERI SE: Erdogan šalje sirijske izbeglice u Evropu?

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan branio je tursku invaziju na sever Sirije koja je naišla na osude širom sveta.

Erdogan je Evropi poručio da će joj poslati sirijske izbeglice ako invaziju okarakteriše kao okupaciju.

Predsednik Turske je rekao da će Turska vojna operacija podržati teritorijalni integritet Sirije tako što će suzbiti kurdsku kontrolu na severoistoku zemlje.

On je rekao da je od početka invazije juče ubijeno 109 "terorista".

Erdogan je upozorio i Evropu da će Turska otvoriti vrata i poslati sirijske izbeglice na Stari kontinent ako Evropa okarakteriše invaziju u Siriji kao okupaciju.

– O Evropsko unijo saberi se! Ponavljam, ukoliko pokušate da predstavite našu operaciju kao invaziju, otvorićemo vrata i poslati vam oko 3,6 miliona migranata- rekao je Erdogan u govoru u Ankari.

U Turskoj je 3,6 miliona sirijskih izbeglica. Priliv migranata iz Turske ka Evropi znatno je opao posle sporazuma postignutog 2016. između Ankare i EU.

Evropske zemlje žestoko su kritikovale operaciju koju je Turska juče pokrenula na severoistoku Sirije protiv kurdskih sirijskih boraca koje Ankara smatra teroristima ali koje podržava Zapad jer se smatraju udarnom pesnicom u borbi protiv ekstremista Islamske države.

– Nikad niste bili iskreni. Sada kažu da će blokirati tri milijardi evra (obećanih Turskoj u sklopu migrantskog sporazuma). Da li ste ikad poštovali obećanje koje nam je dato? Niste!- rekao je on u poruci Evropljanima.

– Uz pomoć Boga nastavićemo naš put, ali otvorićemo vrata- migrantima, dodao je on.

Turski predsednik je govorio i o sudbini stranih pripadnika Islamske države koje kurdske snage drže zatvorene, a kuda će oni, zabrinjava Zapad, pre svega Evropu.

– Učinićemo šta je potrebno sa zatvorenicima Islamske države. Zadržaćemo one koji treba da ostanu u zatvoru a druge vratiti u njihove zemlje porekla ukoliko oni to prihvate– rekao je Erdogan.

Portparol Erdogana juče je pozvao evropske zemlje da uzmu natrag svoje državljane na šta one nisu spremne.

Erdogan je rekao da se Turska nije usmerila protiv "Kurda uopšte", navodeći da su meta ofanzive kurdski borci.

– Ono što pokušavamo da uradimo je da sprečimo stvaranje terorističkog entiteta na našoj južnoj granici- rekao je Erdogan.

On je rekao da će Turska vrlo brzo raščistiti "mračne oblake nadvijene nad sirijskim narodom poslednjih osam godina" od Minbedža, sirijskog mesta na 30 kilometara od turske granice, do iračke granice.

– Oni nisu iskreni, samo izmišljaju- rekao je Erdogan govoreći o kritičarima Turske. Tom prilikom posebno je izdvojio Saudijsku Arabiju i Egipat.

On je poručio i Saudijskoj Arabiji da se "pogleda u ogledalo" kad kritikuje tursku invaziju i zapitao "ko je doveo Jemen u ovo stanje?"

Egiptu je, takođe, poručio da ne može da kritikuje ovu operaciju, jer je "Egipat ubica demokratije".

Izvor: B92
Foto: Twiter/CNN International

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Pročitaj još iz rubrike

Unesite pojam i stisnite enter