Izvor:
18.10.2019 u 19:56
0

SIRIJA: 14 civila stradalo u bombardovanju!

Najmanje 14 civila stradalo je u petak u bombardovanju turskih snaga na severu Sirije, saopštila je opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Opservatorija je dodala da je napad sproveden uprkos primirju koji je u četvrtak uveče stupio na snagu u tom delu Sirije.

Opservatorija je navela da je u tom napadu kod sela Bab al Heir stradalo i osam kurdskih boraca.

Kurdski borci naveli su u četvrtak uveče da su spremni da poštuju prekid vatre.

Agencija Frans pres na licu mestu prenela je da se sporadične borbe vode oko pograničnog grada Ras al Ajn.

Opservatorija je navela da je u turskoj vojnoj ofanzivi stradalo 86 civila, 239 pripadnika kurdskih snaga i dodala da je 187 proturskih boraca poginulo dok je oko 300.000 ljudi napustilo svoje domove.

Turske vlasti su sa svoje strane saopštile da je stradalo šest turskih vojnika i 20 civila i to u napadima kurdskih boraca.

Erdogan: Formiraćemo zonu bezbednosti

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ranije je izjavio da će turska vojska postaviti 12 osmatračnica duž granice na severu Sirije ukoliko se uspostavi zona bezbednosti na tom području.

Erdogan je na konferenciji za strane novinare rekao da bi zona bezbednosti trebalo da bude duga 444 kilometra i široka 32 kilometra sve od grada Manbidž do iračke granice.

Turski predsednik je rekao da je ponono uhvaćeno 195 od 750 pripadnika Islamske države koji su pobegli iz kurdskih kampova od početka turske ofanzive 9. oktobra. Džihadisti turske nacionalnosti će biti prebačeni u Tursku na suđenje.

On je na pitanje o izveštajima o počinjenim zločinima tokom ofanzive turskih i proturskih snaga odgovorio da će turska vojska sprovesti istragu o tome.

Esper odgovorio Erdoganu

Američki ministar odbrane Mark Esper izjavio je da američke trupe neće učestvovati u formiranju takozvane zone bezbednosti na severu Sirije.

On je rekao i da SAD "nastavljaju namerno povlačenje iz severoistočne Sirije".

Američke kopnene snage neće učestvovati u formiranju zone bezbednosti, ali ćemo, međutim, ostati u komunikaciji i sa Turskom i sa SDF (Sirijskim demokratskim snagama) – rekao je Esper novinarima.

Izvor: B92
Foto: aljazeera.com/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Pročitaj još iz rubrike

Unesite pojam i stisnite enter