Izvor:
19.10.2019 u 06:37
0

PREDSEDNIK SE OBRATIO NARODU: Proglašeno vanredno stanje!

Predsednik Čilea Sebastijan Pinera proglasio je danas vanredno stanje u glavnog gradu zemlje Santjagu posle nereda u kojima su mnoge zgrade u centru grada zapaljene i gradski metro blokiran.

U crno obučeni demonstranti u znak protesta zbog porasta cena javnog prevoza podmetnuli su juče vatru u nekoliko stanica metroa, pljačkali prodavnice i zapalili autobus javnog prevoza, izjave svedoka i izveštaje TV stanica i sa društvenih mreža.

Zatvoreno je 136 stanica metroa i prekinut je saobraćaj na dužini od oko 150 kilometara.

Pinera, političar desnog centra, izjavio je da će proglasiti specijalni zakon o bezbednosti kako bi bili procesuirani "kriminalci" odgovorni za štetu nenetu u Santjagu, ali je, istovremeno, izjavio da razume nezadovoljstvo onih koji su pogođeni porastom cena javnog prevoza.

Rojters podseća da je Čile jedna od najbogatijih država Latinske Amerike, ali, istovremeno, i jedna od onih u kojima su najveće socijalne nejednakosti.

Nezadovoljstvo zbog visoke cene života u Santjagu jedna je od glavnih političkih tema, kao i zahtevi za reforme počev od poreza i cene rad do penzionog sistema.

Izvor: Tanjug
Foto: Wikipedia/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Pročitaj još iz rubrike

Unesite pojam i stisnite enter