REGIONALNI LIDER SE OGLASIO! Postoji jedan uslov za prekid protesta!

 

Katalonski regionalni lider Kim Tora oglasio se nakon sedmodnevnih protesta katalonskih separatista u Barseloni.

On je izjavio da protesti, na kojima su često izbijali sukobi sa policijom, neće biti okončani sve dok španska vlada ne bude prihvatila da sasluša zahteve separatista.

- Ako ne budemo seli da razgovaramo, ovo neće stati - poručio je Tora.

On je to rekao posle jedne nedelje nereda u Barseloni i drugim gradovima severoistočnog regiona na protestima pokrenutim posle izricanja zatvorskih kazni devetorici separatističkih lidera.

Tora je kritikovao španskog premijera Pedra Sančesa zato što nije pristao da se sastane sa njim kada je ranije danas u Barseloni posetio povređene policajce.

Španija mora da shvati da ovo "prevazilazi okvire Katalonije" i da se "ne može upravljati Španijom, a ne slušati glas Katalonaca", istakao je Tora.

Sančes je ranije danas posetio Barselonu posle višenedeljnih katalonskih separatističkih nemira, odbacujući pozive da se sastane sa vođama koji se zalažu za nezavisnost Katalonije i optuživši regionalnog predsednika Toru da nije ispunio svoju dužnost da uspostavi red.

Posetu Sančesa regionalnoj prestonici dočekalo je stotine mirnih demonstranata, koji su pevali katalonsku himnu i mahali plakatima na kojima ga pozivaju da "sedne i razgovara" sa regionalnom vladom.

Uoči posete tokom koje se sastao sa bezbednosnim snagama i policajcima povređenim na protestima, Sančez je optužio katalonskog Toru da nije uspeo da zaštiti javnu bezbednost i osigura skladan suživot između onih koji su za nezavisnost i onih koji su protiv nezavisnosti.

U pismu koje mu je uputio, Sančes je rekao da je Tora "okrenuo leđa" bezbednosnim snagama i ponovio svoj zahtev da on mora da osudi nemire.

Tora je u saopštenju tokom vikenda naveo da je uvek osuđivao nasilje i kritikovao premijera jer izbegava dijalog.

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: arhiva.vesti-online.com/Printsceen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
19:55  Bingo
20:30  Upoznajte Parove
21:00  Ćirilica 
23:20  Parovi - Ispovesti
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro