Izvor:
04.11.2019 u 19:56
0

PRIMAKOVA BISTA U RUSKOM DOMU U BEOGRADU: Čovek koji se borio za ruske interese! (FOTO)

Bivši ruski premijer Jevgenij Primakov, čija je bista danas otkrivena u Ruskom domu u Beogradu, zapamćen je kao lider koji je na vest o bombardovanju Srbije avion kojim je leteo u SAD, okrenuo iznad Atlantika i vratio se u Moskvu.

Primakov je bio veoma cenjen među političarima.

On je na čelu ruske vlade bio od 11. septembra 1998. do 12. maja 1999. godine, a pre toga, od 1991. do 1996, bio je šef Spoljne obaveštajne službe Rusije.

Važio je za čoveka koji se bori za ruske interese, a bio je i protivnik širenja NATO-a na istok.

On je u maju 1997. godine u Parizu s tadašnjim generalnim sekretarom NATO-a Havijerom Solanom potpisao osnivački akt o međusobnim odnosima, saradnji i bezbednosti Rusije i NATO-a.

Primakov je u više navrata iznosio svoje mišljenje o odnosima Rusije i SAD i isticao da će svi biti na gubitku ako rusko-američki odnosi skliznu u novi hladni rat.

– Da se to ne bi dogodilo, potrebno je pre svega odustati od retorike koju obe strane, nažalost, sve više koriste – govorio je Primakov.

Posle premijerskog mandata kratko je bio poslanik Državne dume – od 2000. do 2001. godine. Zatim je čitavih 10 godina bio na čelu Trgovinsko-industrijske komore Rusije.

Iako su mnogi smatrali 1999. godine da će baš on naslediti Borisa Jeljcina, izgubio je na izborima od Vladimira Putina.

Krajem oktobra ove godine, u blizini zgrade ruskog Ministarstva spoljnih poslova, otkriven je spomenik Jevgeniju Primakovu, a ceremoniji je prisustvovao i Putin koji je istakao da je bio jedinstven, talentovan i mudar.

Preminuo je 2015. godine posle duge i teške bolesti u 86. godini.

Izvor: Tanjug
Foto:
Twiter/zadovoljna

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter