Izvor:
14.11.2019 u 08:21
0

NEMIRI U HONGKONGU: Četrnaest srpskih studenata zarobljeno u kampusu Gradskog univerziteta!

Četrnaest srpskih studenata zaključalo se i ne izlazi iz svojih soba u kampusu Gradskog univerziteta u Hongkongu posle sukoba kineskih studenata i policije koji traje već danima. Kako saznajemo, državni organi pripremaju plan za pomoć našim studentima ukoliko za to bude potrebe.

Prema rečima profesora na Filološkom fakultetu Saše Moderca, čiji se sin trenutno nalazi u kampusu, srpski studenti drže se po strani i ne učestvuju u nemirima.

Sin je na kratko uspeo da se javi majci i rekao je da su bezbedni. Loš im je internet, pa nismo stalno u kontaktu, ali nama je najvažnije da znamo da su oni na sigurnom. Sa njim su i ostali studenti iz Srbije i Hrvatske, drže se zajedno. Rečeno im je da se zaključaju u sobe. Studenti iz Hongkonga su svima podelili fantomke, spremili su kamenice i flaše sa benzinom. Kada smo se čuli rekao sam im da ni slučajno ne uzimaju to da policija ne bi pomislila da su deo mase i da im se nešto ne dogodi – kaže Moderc i dodaje:

Rekao nam je i da se među studentima pronela vest da će zatvoriti kampus i da će se dok traju nemiri nastava održavati preko interneta. Ako do toga dođe, naša deca će naći način da izađu Hongkonga. Pomoć ambasade nismo tražili jer su nas deca uverila da su bezbedni i da ih niko ne dira – rekao je Moderc.

Podsetimo, demonstracije protiv vlasti u Hongkongu traju već mesecima. Sukob je izbio kada je u ponedeljak policija teško ranila jednog studenta, a jednog čoveka polila benzinom i zapalila. Posle toga počeo je bojkot na svim univerzitetima u gradu. Policija je u utorak opkolila gradski univerzitet i studenski dom želeći da upadne sa pendrecima i suzavcima i rastera studente. Ispalili su nekoliko metaka, bacali suzavac na kampus i polivali studente iz vodenih topova. Sa druge strane, studenti su uzvratili "molotovljevim" koktelima i ciglama. Demonstranti su u toku noći između utorka i srede demolirali "Lingnan univerzitet", uništivši menzu i sve staklene površine u kampusu.

U tom kampusu je i studentinja Anđela Janković. Ona kaže da iz soba smeju da izađu, ali na sopstvenu odgovornost.

Sada se malo primirilo, ali nikada se ne zna kad će se pogoršati. Situacija u gradu je i dalje užasna. Generalno, smemo da izlazimo, ali na svoju odgovornost. Javni prevoz je obustavljen tako da možemo da odemo samo da prodavnice i mesta koja su na pet do 10 minuta hoda – kaže Anđela.

Izvor: Informer
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter