Izvor:
14.11.2019 u 08:45
0

POMPEO: SAD pozdravljaju odluku bolivijske senatorke Anjes da preuzme ulogu privremene predsednice!

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozdravio je odluku senatorke Ðanin Anjes da preuzme ulogu privremene predsednice Bolivije, nakon što je Evo Morales posle višenedeljnih protesta u zemlji podneo ostavku i otišao u Meksiko, gde je dobio azil.

SAD pozdravljaju odluku bolivijske senatorke Ðanin Anjes da preuzme ulogu privremene predsednice da bi vodila svoju zemlju kroz demokratsku tranziciju prema ustavu Bolivije – naveo je Pompeo u saopštenju koje je objavio Stejt department.

Pompeo je dodao da će SAD "sarađivati sa Organizacijom američkih država, bolivijskim civilnim ustavnim institucijama i narodom Bolivije dok se vrše pripreme za održavanje slobodnih, fer izbora, što je pre moguće".

Pozivamo sve strane da štite demokratiju u narednim nedeljama i da se uzdrže od nasilja prema građanima i njihovoj imovini – poručio je Pompeo.

Dan nakon što se opoziciona liderka u Senatu Anjes proglasila privremenom predsednicom zemlje, izbili su novi sukobi u Boliviji između pristalica bivšeg predsednika i policije.

Tom prilikom policija je upotrebila suzavac kako bi rasterala demonstrante.

Demonstranti su sinoć izašli na ulice La Paza i El Altoa, koji se smatra Moralesovim uporištem, i mahali raznobojnim domorodačkim zastavama i uzvikivali "Sada, građanski rat".

Ne želimo nijednog diktatora. Ova žena je krenula na nas i zato smo ljuti. Borićemo se s našom braćom i sestrama do Moralesovog povratka. On mora da dovede kuću u red – rekla je jedna od učesnica protesta.

Ðanina Anjes se proglasila prelaznom predsednicom Bolivije, uprkos nedostatku kvoruma tokom glasanja za njen izbor, pošto su poslanici levičarske stranke bivšeg predednika Eva Moralesa, a koji čine dve trećine Kongresa, bojkotovali glasanje.

I pored toga, ona je preuzela vlast navodeći da Ustav ne zahteva obavezno kvorum u Kongresu.

Nakon što se proglasila za predsednicu, imenovala je novog komandanta vojske koji je u utorak podneo ostavku.

Izvor: Tanjug
Foto: Mike Pompeo/ Wikipedia
dw.com/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter