Izvor:
19.11.2019 u 15:58
0

VIKILIKS ZASTAREO Švedska odustala od istrage protiv Asanža

Tužioci u Švedskoj odustali su od istrage zbog optužbi za silovanje iz 2010. godine protiv suosnivača Vikiliksa Džulijana Asanža.

Asanž (48), koji negira optužbe, sedam godina je izbegavao izručenje Švedskoj nakon što je 2012. godine zatražio azil u ekvadorskoj ambasadi u Londonu. On je odatle izbačen u martu ove godine i osuđen na 50 nedelja u zatvoru zbog kršenja uslova kaucije. Trenutno se nalazi u zatvoru Belmarš u Londonu.

Švedska istraga je odložena 2017. godine, ali je ponovo otvorena nakon izbacivanja Asanža iz ambasade. Zamenica javnog tužioca Iv-Mari Person donela je odluku o "prekidu istrage Džulijana Asanža", saopštilo je švedsko tužilaštvo, prenosi BBC.

– Razlog za ovu odluku je zastarelost dokaza – dodaje se.

Person je naglasila da je oštećena podnela verodostojnu i pouzdanu verziju događaja.

Njene izjave bile su koherentne, opsežne i detaljne; međutim, moja ukupna procena je da je dokazna situacija oslabljena do te mere da više nema razloga za nastavak istrage. Asanž je optužen za silovanje jedne žene, i seksualni napad na drugu nakon konferencije Vikiliksa u Stokholmu 2010. godine. On je negirao ove optužbe, rekavši da je seksualni odnos bio sporazuman.

SAD traže izručenje Asanža iz Velike Britanije zbog njegove navodne uloge u objavljivanju tajnog vojnog i diplomatskog materijala od strane Vikileaksa 2010. godine. U junu je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije Sadžid Džavid zvanično odobrio zahtev za izručenje Asanža SAD.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter