Izvor:
09.11.2016 u 16:02
0

Sada je i definitivno: Donald Tramp je novi predsednik SAD! (foto)

Donald J. Tramp izabran je danas za predsednika Sjedinjenih Američkih Država! Kandidat Republikanske stranke u ovom trenutku ima nedostižnih 288 elektorskih koledž poena, odnosno 18 više nego što je bilo neophodno da bi seo u Belu kuću! Kandidat demokrata ima samo 218 poena.

U uzbudljivoj postizbornoj noći u Americi, iz minuta u minut su stizale vesti o tome kakva je situacija u pojedinačnim federalnim jedinicama. Kako je vreme odmicalo, postajalo je sve izvesnije da će Tramp odneti konačnu pobedu i time napraviti svojevrsno iznenađenje, jer je većina anketa sprovedenih prethodnih nedelja u SAD prednost, istina blagu, davala kandidatkinji Demokratske stranke Hilari Klinton. Supruga nekadašnjeg američkog predsednika Vilijama Bila Klintona je imala i podršku daleko većeg broja američkih javnih ličnosti, ali joj to očigledno nije bilo dovoljno da bi sa pozicije državnog sekretara prešla na funkciju šefa Sjedinjenih država.

Donald Tramp je ostavrio trijumf u većini najvažnijih saveznih, odnosno federalnih izbornih jedinica (država) čime je i osvojio veći broj elektorskih koledž poena, koji su jedini merodavni kada je izbor prvog čoveka Bele kuće u pitanju. Tramp je, istina, osvojio i sveukupno veći broj do sada obrađenih glasova – 57 946 010 naspram 57 373 655 koliko ih ima Klintonova.

Tramp je u toku noći (po američkom vremenu) primio telefonski poziv od svoje protivkandidatkinje u kojem mu je čestitala na izvesnoj pobedi. Taj poziv je usledio u trenutku kada Tramp nije imao neophodnih 270 elektorskih koledž poena.

Kada je sve postalo zvanično, novoizabrani predsednik SAD je počeo da dobija brojne četitke od svetih lidera, a među njima se svakako izdvaja čestitka šefa Ruske Federacije Vladimira Putina.

Donald Tramp je tako postao 45.-ti po redu predsednik SAD, a njegova supruga Melanija prva dama Bele kuće koja nije rođena na američkom tlu još od 1820. godine.

Happy TV
Foto: CNN

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter