Izvor:
02.12.2019 u 14:29
0

OPASNOST OD NOVOG RATA: Išinger upozorio na gubitak kotrole naoružanja!

Šef Minhenske bezbednosne konferencije Volfgang Išinger upozorava na opasnost novog velikog rata, a kao kao objašnjenje navodi to što, kako kaže, svugde na svetu neko misli da može sopstvene ciljeve samostalno da ostvari.

Išinger je, u emisiji "Veltšpigel" nemačkog javnog servisa ARD, rekao da ko želi zaštitu klime mora da se pobrine i da ne bude novih ratova.

Istovremeno ističe da je aktuelna situacija veoma opasna, jer je vlada potpuni nedostatak poverenja i gubitak kontrole naoružanja.

Savet bezbednosti UN, prema njegovim rečima, često je blokiran, a i druge institucije ne funkcionišu dovoljno dobro, jer svugde na svetu neko misli da može sopstvene ciljeve samostalno ostvariti.

Ovaj problem pogađa, prema njegovoj proceni, i NATO.

– Ustvari, ugrožena je budućnost zapada. Postoji li još zapad? – upitao je Išinger.

On je ocenio da će sutrašnji samit NATO biti samo simbolički akt povodom proslave 70 godina postojanja.

– Neće biti nikakvih velikih odluka, ali mnogi eksperti će ukazati na aktuelno stanje vojnog saveza – rekao je Išinger.

On je naglasio da se mora postaviti pitanje da li se ciljevi i metode vremenom menjaju.

– Tako NATO nije „izbaždaren“ za sukob sa Kinom, odnosno i dan-danas je fokusiran na Rusiju. Međutim pogled na Kinu se dramatično promenio. Dok je Kina pre par godina u Nemačkoj još gledana kao odlično tržiište za izvoz, danas je postala globalno-politički igrač – kazao je Išinger.

Izvor: blic.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter