Izvor:
11.11.2016 u 21:33
0

Poslednja odbrana džihadista: Hemijsko oružje i živi zid

Izveštaj Organizacije za zabranu hemijskog oružja pokazao je da džihadisti koriste hemijsko oružje u borbi protiv snaga sirijske vlade i savezničkih trupa.

Ruski ministar odbrane Igor Konašenko zatražio je danas na sastanku članica OPCW da ta organizacija mora hitno da pošalje misiju u Alep, jer sirisjki pobunjenici uveliko koriste hemisjko oružje, za šta Rusija ima dokaze.

Prema njegovim rečima borci ID na jugozapadu Sirije koriste otrovni gas hlorin i beli fosfor prilikom napada na Alep.Ranije danas portparolka Ujedinjenih nacija Ravina Shamdasani izjavila je da ta organizacija ima podatke da džihadisti gomilaju veće količine amonijaka i sumpora u civilnim delovima zemlje, najverovatnije radi proizvodnje hemijskog oružja.

"Možemo samo da nagađamo kako oni (ID) nameravaju da koriste ove supstance. Moramo da alarmiramo javnost šta se dešava", rekla je ona.

Drugi problem sa kojim se suočavaju savezničke snage prilikom borbi u Siriji, jeste što borci ID koriste ljude kao "živi zid" u borbama.

Iračke specijalne snage, koje su uspele da dublje prodru na teritoriju ka Mosulu, navele su da im to predstavlja veliki problem.

"Suočavamo se sa najtežim oblikom urbanog ratovanja, zbog prisustva civila", rekli su vojni komandanti.

Samo u toku prethodne nedelje, na taj način je poginulo najmanje 20 civila.

Ravina Shamdasani podsetila je da međunarodno pravo zahteva zaštitu civila, kako od ratnih dejstava, tako i od hemisjkog oružja.

"To je ratni zločin", zaključila je portparolka UN.

B92
Foto: AP

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter