Izvor:
06.12.2016 u 18:59
0

Samo u porodicu ima POVERENJE: Tramp postavlja ZETA za novog izaslanika za Bliski istok?

Mogući izaslanik za Bliski istok u administraciji novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa, njegov zet Džared Kušner, direktor je porodične fondacije koja je davala dobrotvorne donacije jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Donacije su od 2011. do 2013. godine iznosile ukupno 58.500 dolara, što je zapravo samo mali deo sume od 8,5 miliona dolara koje je porodična fondacija dala u tom periodu. O tome je prvi izvestio izraelski list Harec, a potom i Vašington post.

Kušner, njegove dve sestre i brat su direktori fondacije zajedno sa svojim roditeljima. Novoizabrani predsednik je najavio da bi Kušner koji je oženjen Trampovom kćerkom Ivankom mogao postati posrednik u pregovorima Izraelaca i Plestinaca. On je ocenio da bi Kušner bio vrlo dobar za saradnju s obe strane.

Izraelsko-palestinski mirovni pregovori, vođeni pod posredstvom odlazećeg državnog sekretara SAD Džona Kerija, doživeli su krah još aprila 2014.

Kušner nije javno izrazio stav o jevrejskom naseljima koje svaka adminstracija SAD od 1967. godine, kada je okpirana Zapadna obala, smatra preprekom za mir. Međutim, nekoliko Trampovih savetnika najavljivalo je tokom kampanje da bi se takva politika mogla promeniti. Keri je upozorio nedavno da bi Izrael morao da donese odluku da li će nastaviti naseljavanje ili će se osnovati dve države, napomenuvši da je od prvog privremenog sporazuma iz 1993. godine broj jevrejskih naseljenika porastao sa 110.000 na bezmalo 400.000.

Dejvid Fridman, Trampov savetnik i advokat, mogući novi ambasador SAD u Izraelu, rekao je da bi se formula o dve države možda mogla preispitati. Fridman predvodi Američke prijatelje ješive Beit El, verske škole u jednom jevrejskom naselju koja je dobila 10.000 dolara od porodice Kušner 2011, a 28.000 dolara dve godine kasnije.

I dok neki bliskoistočni analitičari misle da će se politika SAD promeniti i jevrejska naselja se više neće smatrati preprekom, drugi kažu da je isuviše rano predvideti Trampov stav prema izraelsko-palestinskom sukobu.

Bivši ambasador u Izraelu Daniel Kurcer je izjavio da su porodične donacije iz vremena kada ni jedna familija nije pomišljala da će Tramp biti izabran za predsednika. Fondacija je davala uglavnom poklone školama, uključujući verske van međunarodno priznatih granica Izraela. Najkontroverznija donacija je najmanja – 500 dolara, za jednu versku školu u naselju Jicar kraj palestinskog grada Nablusa. Ekstremisti iz tog naselja su napadali Palestince i izraelske bezbednosne snage.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da 83 procenata Izraelaca veruje da će Tramp biti prijatelj javrejske države, iako ih manje od polovine, 42 procenata, očekuje da on odbaci kontroverzni nuklearni sporazum s Iranom, kome se Izrael protivi i samo 3 odsto veruje da će preseliti ambasadu SAD u Jerusalim iz Tel Aviva kao što je obećao, dok 49 osto misli da ima šanse.

Beta
Foto:Twitter/CitizenSlant

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter