Izvor:
12.05.2016 u 22:09
0

EU: Nastavlja se pojačana kontrola GRANIČNIH PRELAZA u zoni Šengena

Države članice EU odobrile su šestomesečni produžetak pojačanih kontrola granica u zoni Šengena, koje su uvedene na nekim prelazima zbog migrantske krize.

Evropski savet, koji predstavlja 28 zemalja članica EU, prošle nedelje je dobio podršku Evropske komisije za ovaj potez.Komisija je primila zahtev za produženje od Nemačke, Austrije, Danske, Švedske i Norveške, koja nije član EU, ali je deo Šengen zone.

Pravila EU kažu da članice u "izuzetnim okolnostima mogu uvesti granične kontrole u trajanju do dve godine, u terminima do šest meseci odjednom". Kontrola treba da bude ograničena na ono što je "strogo neophodno kao odgovor ozbiljnoj opasnosti kako bi se zaštila javna politika i unutrašnja bezbednost", piše u saopštenju Evropskog saveta.

Države članice poput Nemačke, Austrije, Danske i Švedske kažu da su napadi u Parizu i u Briselu "dokaz da će teroristi verovatno pokušati da iskoriste nedostatke u graničnim kontrolama". Produžetak pojačanih kontrola će uticati na kopnene granice između Austrije i tri suseda: Mađarske, Slovenije i Nemačke. Uticaće i na danske luke za trajektne veze sa Nemačkom, dansko-nemačku kopnenu granicu, švedske luke i norveške luke za trajektne veze do Danske.

Evropska komisija je podržala mere u skladu sa takozvanim "mapama puta" za obnovu normalnog funkcionisanja Šengen do kraja godine.

Tanjug
Foto: Twitter/Abel Caine Fiji

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter