Izvor:
24.12.2016 u 02:56
0

Upozoravajuća analiza britanskog diplomate: Ako se ovo ne uradi u BIH, sledi NOVI RAT u regionu!

Timoti Les, analitičar uglednog lista Forejn Afeirs, i bivši britanski diplomata u balkanskim zemljama, napisao je za spomenuti list jednu vrlo zanimljivu analizu postojeće situacije na prostoru bivše Jugoslavije i upozorio na mogućnost novog rata u regionu.

Ako je verovati ovom političkom analitičaru, pojedine zemlje bivše Jugoslavije očekuje novi rat ako se Bosna i Hercegovina ne podeli između Srbije i Hrvatske.

Tekst je nazvan "Disfunction in the Balkans – Can the Post Yugoslav settlement survive", a autor se u njemu bavi različitim tenzijama u regionu i uticajem stranih sila na međusobne odnose zemalja.

Bosnu i Hercegovinu Les naziva najslabijom zemljom u kojoj Srbi i Hrvati dovode u pitanje temelje Dejtonskog sporazuma.

Kao problem Makedonije spominje Albance koji traže federalizaciju zemlje, na Kosovu Srbe koji traže autonomiju srpskih opština, dok su u Srbiji problem Albanci iz Preševske doline koji žele da umanje kontrolu Beograda.

I Crna Gora ima probleme s Albancima koji traže autonomiju, dok Albanci na Kosovu i u Albaniji žele jedinstveni državu.

U slučaju BiH Les kaže kako se aktuelna situacija može shvatiti kao buka oportunističkih političara, ali kako ne bi trebalo zanemariti birače koji uporno pokazuju svoje nezadovoljstvo status quo pozicijom i traže promenu.

Zapad u ovom slučaju, smatra Les, ima dve opcije – ili će priznati legitimnost tih zahteva i radikalno promeniti svoj pristup ili će nastaviti s aktuelnim politikama i tako rizikovati novi sukob.

Net.hr
Foto: Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter