Izvor:
31.12.2016 u 18:46
0

Šah-mat: Ovako je Putin, uz pomoć ,,džudo taktike“ potpuno nadmudrio Obamu!

Ruski predsednik Vladimir Putin izgleda da razume da je cilj njegovog američkog kolege Baraka Obame da izvrši uticaj na spoljnu politiku svog naslednika Donalda Trampa, piše danas "Dojče vele" uz ocenu da Putin "hladno i strpljvo" reaguje na antiruske mere odlazećeg predsednika SAD.

Podsećajući da je šah ruski nacionalni sport, a da Putin voli azijske borilačke veštine kod kojih se, kao i u šahu, protivniku parira tako što se na napad ne odgovora uvek kontranapadomiz već prvo eskivira, dopisnik "Dojče velea" izVašingtona, Miodrag Šorić primećuje da je to pravilo ovih dana našlo primenu u politici.

– Obama naređuje proterivanje ruskih diplomata iz SAD i u Vašingtonu svi računaju da će Rusija odgovoriti sličnom merom, ali ništa od toga. Putin je izgleda shvatio šta je Obamin pravi cilj: da izvrši uticaj na spoljnu politiku budućeg americkog predsednika Donalda Trampa – navodi Šorić.

"Gazda Kremlja", ocenjuje, parira Obami na sebi svojstven način pozivajući sve američke diplomate u Moskvi da sa svojim porodicama i decom dođu u Kremlj na novogodišnje slavlje.

– Moskva će odgovarajuće televizijske slike poslati širom sveta – a uskoro i slike ruskih porodica sa decom, koje na brzinu moraju da napuste Vašington, baš sada, neposredno pred Božić po Julijanskom kalendaru. Ne samo da što pre moraju da napuste SAD – porodice diplomata sa decom biće prebačene vojnim avionom – ističe dopisnik "Dojče velea".

Za mnoge će, smatra, Putin delovati kao miran i suveren državnik, a Obama kao neko ko ne može da prevaziđe svoj animozitet prema određenim politicarima kao što su ruski predsednik ili izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

– U svim tim diplomatskom razmiricama radi se pre svega o Donaldu Trampu, o njegovoj budućoj spoljnoj politici. Jer, Tramp je u više navrata izjavio da želi bolje odnose sa Kremljom, a to će mu teško poći za rukom u neprijateljskoj diplomatskoj atmosferi: mnogi u Senatu nisu baš voljni da prate Trampov proruski kurs – ocenjuje Šorić.

Naprotiv, navodi, vodeći konzervativni političari pozivaju na dalje, strože kazne za Moskvu, i odbacuju Reksa Tilersona kao novog americkog ministra spoljnih poslova.

Dopisnik "Dojče velea" ističe da je jedan od razloga zbog kojih je Tramp odabrao Tilersona za novog državnog sekretara to što on podržava novi početak u odnosima sa Rusijom.

Ipak, da bi postao šef Stejt departmenta, u nedeljama nakon stupanja na dužnost, prvo mu je potrebno odobrenje Senata, dodaje on.

– Obamino vreme ističe, pa dok je još na funkciji pokušava da izazove razdor kod republikanaca i što više njih udalji od Trampa. Obamin, svakako legitiman cilj, pri tome jeste da spasi što više svog političkog nasleđa – tvrdi on.

Tramp će, prognozira, morati da odloži poboljšanje odnosa sa Rusijom za nekoliko nedelja jer je prioritet da Senat potvrdi njegov kabinet.

– Putin to razume. On ce čekati, i pomoći će Trampu javnim izjavama gde god to bude mogao – smatra Šorić.

Koliko god se vremena menjala, zaključuje dopisnik "Dojče velea", šah je bio i ostao ruski nacionalni sport.

Tanjug
Foto: Printscreen en.kremlin.ru

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter