Merkelova osudila napad u Turskoj: Moje misli su ovog jutra sa žrtvama, njihovim porodicama i prijateljima!

 

Nemačka kancelarka Angela Merkel uputila je danas saučešće povodom napada tokom novogodišnje proslave u noćnom klubu u Istanbulu, u kojem je ubijeno 39 i ranjeno 70 ljudi, ističući da su "teroristi izvršili nehuman i izopačen napad na ljude koji su zajedno želeli da proslave Novu godinu".

"Moje misli su ovog jutra sa žrtvama, njihovim porodicama i prijateljima", navela je Merkelova, prenosi AP.

Agencija navodi da je ministar spoljnih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer takođe uputio saučešće onima koji su izgubili najdraže.

On je, osuđujući ovaj okrutni i kukavički napad, istakao da njegova zemlja stoji uz Tursku u ovom teškom času.

Ruski predsednik Vladimir Putin uputio je ranije danas predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu telegram saučešća, osuđujući napad tokom proslave Nove godine u noćnom klubu "Reina" u Istanbulu u kojem je napadač ubio 39 i ranio 70 ljudi, saopštila je Pres služba Kremlja.

"Teško je zamisliti ciničniji zločin od ubijanja nevinih ljudi tokom novogodišenje proslave. Ali, teroristi nemaju moralne vrednosti. Naša zajednička dužnost je borba protiv agresije terorista", naveo je Putin u poruci Erdoganu, prenose mediji.

Erdogan je povodom ovog napada poručio da će se Turska boriti do kraja protiv svih oblika napada koje izvode terorističke grupe i oni koji ih podržavaju.

"Kao nacija, borićemo se do kraja i to ne samo protiv oružanih napada terorističkih grupa i snaga koje stoje iza njih, već i protiv ekonomskih, političkih i društvenih napada", naveo je Erdogan u saopštenju.

Predsednik Turske je ocenio da se ovakvim "odvratnim napadima čiji su cilj civili pokušava stvaranje haosa i destabilizacija zemlje".

"Kao nacija ćemo ostati hladne glave, stati bliže jedni uz druge i nikada nećemo popustiti pred takvim prljavim igrama", istakao je Erdogan.

Klub "Reina", gde je izvršen napad, nalazi se u četvrti Ortakoj, u distriktu Bešiktaš, javile su turske TV stanice i prikazale snimke na kojima se oko kluba vide policijske snage i ambulantna vozila.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost