Izvor:
03.01.2017 u 15:43
0

KINESKI ODGOVOR Trampu: Naše nastojanje denuklearizacije Korejskog poluostrva očigledno!

Kina je danas reagovala povodom izjave izabranog predsednika SAD Donalda Trampa da ne pomaže oko sprečavanja Severne Koreje da dođe do nuklearnog oružja, navodeći da je naporan rad Pekinga u nastojanju da osigura denuklearizaciju Korejskog poluostrva očigledan svima.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang je na redovnoj konferenciji za novinare, takođe zatražio od SAD da priznaju osetljivost tajvanskog pitanja nakon što je Tramp ostavio otvorenom mogućnost sastanka sa tajvanskom predsednicom ako ona poseti SAD posle njegove inauguracije, prenosi Rojters.

Tramp je ranije nakon kritike na račun Severne Koreje kritikovao i Kinu zbog toga što, kako je naveo, profitira od ekonomskih veza sa Sjedinjenim Državama, a ne želi da pomogne u sprečavanju Severne Koreje da dođe do nuklearnog oružja.

"Kina koristi velike količine novca i bogatstva iz SAD u potpuno jednostranoj trgovini, a ne želi da pomogne sa Severnom Korejom. Baš lepo!", napisao je Tramp na svom Tviter nalogu, prenose mediji.

Od pobede na izborima u novembru, Tramp je više puta upućivao kritike na račun Pekinga, a razgovarao je telefonom i sa predsednicom Tajvana koji Peking smatra svojom teritorijom.

On je prethodno takođe na Tviteru reagovao na tvrdnju severnokorejskog vođe Kim Džong-Una da je Pjongjang blizu probnog lansiranja interkontinetalne balističke rakete.

"Severna Koreja tvrdi da je u finalnoj fazi razvoja nuklearnog oružja sposobnog da dosegne delove SAD. To se neće desiti!", napisao je Tramp na ovoj društvenoj mreži.

Rojters je u nedelju preneo da je Kim u govoru koji je prenošen na televiziji kazao da "istraživanje i razvoj najmodernije vojne opreme aktivno napreduju i pripreme za probno lansiranje interkontinetalne balističke rakete su u poslednjoj fazi".

Agencija je navela da je Severna Koreja tokom 2016. izvršila ranije nezabeleženi broj testiranja balističkih raketa, ali da pojedini stručnjaci tvrde da je još daleko od razvijanja interkontinetalne balističke rakete sa nuklearnom glavom koja bi mogla da dosegne SAD.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter