Izvor:
18.05.2016 u 00:30
0

OPOZIV PREDSEDNICE U BRAZILU: Šta se valja iza brega?

Portal Vikiliks saopštio je da je vršilac dužnosti predsednika Brazila Mišel Temper ranije dostavljao političke informacije Savetu za nacionalnu bezbednost SAD i američkoj vojsci, saopšteno je na zvaničnoj stranici portala na Tviteru, a prenosi Raša Tudej (Russia Today, RT)

Kako precizira Vikiliks, Temer je bio ,,američki doušnik''. U materijalima portala iz januara 2006. godine navedeno je da je Temer, kao predsednik Partije brazilskog demokratskog pokreta, izlagao svoje viđenje situacije u partiji i budućih predsedničkih izbora predstavnicima američkih vlasti.

Potpredsednik Brazila Temer (75) vrši dužnost šefa države, pošto je u sredu Senat Brazila podržao nastavak procedure impičmenta predsednice Dilme Rusef.

Rusefova, predsednica levičarske Radničke partije, optužena je da je nelegalno manipulisala vladinim računima tokom kampanje za reizbor 2014.godine, kako bi prikrila ozbiljnost ekonomske situacije.

Međutim, naš poznati novinar i dugogodišnji dopisnik iz Latinske Amerike, Borislav Lalić, smatra da to uopšte nije razlog zašto je započeta procedura opoziva brazilske predsednice, već je u pitanju borba između levice i desnice, kao i da na sve to treba dodati i spoljne pritiske koji podstiču tu borbu.

On tvrdi i da je dosadašnja vlast u Brazilu, kao i u mnogim zemljama tog kontinenta, više levičarskog karaktera, iako je ta levica uslovno rečeno nacionalistička, i njen osnovni cilj bio je socijalna pravda u društvu, kao i nezavisnost, odnosno oslobođenje od pritisaka i tutorstva SAD.

Očigledno je da desničarske snage žele da povrate vlast i vrate Brazil u stanje u kakvom je bio pre bivšeg predsednika Luisa Inasija Lule de Silve, kao i da u tome računaju na podršku Amerike koja takođe želi da u što većoj meri zadrži svoj uticaj u Južnoj Americi, pogotovo kada je reč o zemlji koja ima preko 200 miliona stanovnika i predstavlja jednu od ključnih ekonomija sveta – istakao je Lalić u intervjuu za Sputnik.

Južnoamerički kontinent se odlikuje veoma opuštenom i lepršavom politikom, pa se lako pronađu primeri kršenja zakona, pogotovo kad je reč o nelegalnom trošenju budžetskih sredstava – objašnjava Lalić odluku o pokretanju opoziva predsednice.

Trenutno stanje u Latinskoj Americi naš veliki stručnjak za tu oblast, opisuje ovako:

U Latinskoj Americi nema više diktatura, po čemu je bila poznata u prošlom veku, i mislim da do toga više ne može da dođe. Tamo se živi bolje, iako je istina da postoji veliki jaz između bogatih i siromašnih , ali i on se smanjuje sa novim trendovima vladanja.

Naravno, Amerika je zainteresovana da uplete svoje prste koliko god može, pre svega zbog nafte i prirodnih resursa. Isti je slučaj sa Venecuelom, gde je to možda još i dramatičnije, budući da je zemlja veliki izvoznik nafte u SAD – objašnjava Lalić za Sputnik.

Izvor: Sputnik, RT
Foto: Twitter/telesurtv, actualidadrt, aristeginoticias

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter