Izvor:
06.01.2017 u 01:53
0

Francuski sud odlučio: HARADINAJ ostaje u pritvoru dok SRBIJA ne uputi zahtev za izručenje!

Francuski apelacioni sud danas je odlučio da će Ramuš Haradinaj ostati u pritvoru dok Srbija ne bude uputila zvaničan zahtev za izručenje, prenosi Rojters.

Bivši haški optuženik i lider Alijanse za budućnost Kosova Haradinaj, uhapšen je u sredu uveče na aerodromu kod Bazela, na osnovu poternice Srbije iz 2004.

Pristinski mediji javljaju da se Haradinaj danas u pratnji francuske policije pojavio pred tužiocem na sudu u Kolmaru, koji treba da odluči da li je zahtev Srbije za izručenjem validan.

U međuvremenu, kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj razgovarao je telefonom sa šefom francuske diplomatije Žan Mark Eroom kako bi tražio da Haradinaj bude oslobođen, prenosi "Koha ditore".

– Ja sam objasnio situaciju i apsurdnost tvrdnji Srbije što je za nas neprihvatljivo. Tražio sam da Haradinaj bude pušten što je pre moguće i verujem da će se to desiti – naveo je Hodžaj, prenosi taj prištinski portal.

Ministarstvo pravde Republike Srbije prosledilo je tokom popodneva francuskim pravosudnim organima sudsku dokumentaciju u vezi sa slučajem Ramudša Haradinaja, rečeno je Tanjugu u tom ministarstvu.

Ministarstvo je dokumentaciju prosledilo sudu u Kolmaru, na istoku Francuske, nakon što ga je Interpol zvanično obavestio da je Ramuš Haradinaj lišen slobode na osnovu poternice Srbije.

Poslata dokumentacija tiče se rešenja o sprovođenju istrage i određivanju pritvora Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, na osnovu kojih je za Haradinajem raspisana poternica 2004. godine.

Haradinaj je u sredu uhapšen na aerodromu u Bazel-Miluz na francuskoj strani.

Srbija ga traži zbog sumnje da je počinio zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine koji nisu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog tribunala po kojoj je pravosnažno oslobođen.

U pitanju su ratni zločini protiv civilnog stanovništva u zoni odgovornosti Dukađini 1998. i 1999. godine.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter