Izvor:
10.01.2017 u 17:31
0

Demokrate u šoku: TRAMPOV ZET VISOKI SAVETNIK Bele kuće za trgovinu i Bliski istok!

Džared Kušner, zet novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa, postaće visoki savetnik Bele kuće za trgovinu i Bliski istok, saopštili su danas američki zvaničnici zaduženi za tranziciju vlasti, dok demokrate pozivaju na preispitivanje te odluke zbog nepotizma i sukoba interesa.

Kušner (35), koji je oženjen Trampovom ćerkom Ivankom, dolazi na to mesto nakon što je dobio pravni savet da to ne bi predstavljalo kršenje američkog zakona o antinepotizmu, navode isti zvaničnici, prenosi Rojters.

Britanska agencija napominje da je to redak slučaj da blizak član predsedničke porodice preuzima važnu funkciju.

Ova pozicija, za razliku od onih u Kabinetu, ne iziskuje potvrdu američkog Senata, a uz to, Kušner neće biti plaćen, navodi Rojters.

Grupa demokrata, međutim, poziva da se Trampova odluka preispita, navodeći kao razloge nepotizam i sukob interesa, i traži od Ministarstva pravde i Kancelarije za etiku vlade da izanalizira pravna pitanja u vezi sa imenovanjem Kušnera, prenose američki mediji.

Tramp je juče, objavljujući svoju odluku, rekao da je Kušner "bio izuzetno vredan savetnik od poverenja tokom kampanje i tranzicije".

Kušner, koji se kao i Tramp bavi nekretninama u Njujorku, pojavio se kao važan glas u samom početku predsedničke kampanje svog tasta i bio umešan u skoro svaki aspekt kampanje, od Trampovih ličnih odluka do strategije i sakupljanja novčanih sredstava.

Kušnerov advokat Džejmi Gorelik rekao je da će on podneti ostavku na mesto direktora porodičnog preduzeća koje se bavi nekretninama i na mesto izdavača "Njujork opservera" kako ne bi prekršio etičke zakone.

Ivanka Tramp, koja je kao i njen suprug bila bliski savetnik novoizabranog predsednika, neće dobiti ulogu u Beloj kući, već će se fokusirati na vođenje brige o porodici u Vašingtonu.

Ivanka se za Džareda udala 2009. i imaju troje dece.

Džared, koga mediji opisuju kao "tihog milionera", ortodoksni je Jevrejin čiji su deda i beba preživeli holokaust, a odrastao je u Livigstonu i studirao sociologiju na Harvardu, a nekretninama je počeo da se bavi po ugledu na svog oca.

Tramp će u sredu održati konferenciju za štampu na kojoj će, kako se očekuje, izneti detalje o planovima i odgovarati na pitanja o svom poslovanju i sukobu interesa, odnosima sa Rusijom i drugim pitanjima.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter