Izvor:
05.02.2017 u 19:50
0

Uhapšeni džihadisti PLANIRALI NAPADE: Tražili plastičnog hiruga i transplantaciju kose!

Dvojica Makedonaca, za koje se veruje da su pripadnici Islamske države, uhapšeni su u Turskoj, nakon što su, kako prenosi nemački "Velt", nameravali da se podvrgnu estetskim operacijama i transplantaciji kose kako bi izmenili izgled i neprimetno prelazili granice.

Adnan S., koji je prethodno živeo u Bremenu, i Zulhajrat S. iz Hamburga, uhapšeni su nakon što su iz Sirije ušli u Tursku i potražili plastičnog hirurga.

Da li je Islamska država poslala dvojicu džihadista sa severa Nemačke da izvedu napad u Evropi? Da li je zato trebalo da izmene izgled?

Nemačka policija već nekoliko nedelja pokušava da nađe odgovor na ovo pitanje. U nemačkoj Saveznoj kriminalističkoj službi (BKA) u tu svrhu je formirana specijalna istražna grupa.

Adnan S. i Zulhajrat S. su Makedonci i nemaju nemačko državljanstvo. Prema podacima iz policije, pravo boravka u Nemačkoj im je isteklo i ne mogu da se vrate u Nemačku.

Prema informacijama lista "Velt", makedonske vlasti su već zatražile izručenje dvojice osumnjičenih za terorizam, gde bi im se sudilo zbog članstva u Islamskoj državi.

Za sada, međutim, još nije sigurno utvrđeno da li su Adnan S. i Zulharat S, koji su 2014, odnosno 2015. krenuli u džihad, zaista postupali po planu za napad, ili su okrenuli leđa terorističkoj miliciji i zbog toga pobegli u Siriju.

Supruge i deca Zulharjata S. uhapšeni su pre njega u zoni tursko-sirijske granice.

Veruje se da je Adnan S, koji je živeo u Bremenu, bio blizak Hariju S, koji je prošle godine u Hamburgu osuđen na tri godine zatvora zbog pripadnosti islamističkoj terorističkoj grupi. Hari S. i Adnan S. zajedno se pojavljuju na propagandnom videu Islamske države, u kome su ubijena dvojica vojnika, za koje se veruje da su pripadnici sirijske vojske. Dvojica islamista nose zastavu i poziraju s transparentom Islamske države.

Na video-snimku, koji se kasnije pojavio, a o kome je izveštavao "Vašington post" Hari S. prisustvuje drugoj egzekuciji. Na osnovu tih snimaka, nemačko Savezno tužilaštvo u Karlsrueu otvorilo je novi postupak protiv njega – zbog ubistva i ratnog zločina.

Hari S. je na nekoliko saslušanja spominjao svog prijatalja Adnana S. Ubrzo nakon što su ušli u Siriju, obaveštajna služba Islamske države Amnijat navodno ih je pitala da li bi bili spremni da izvedu napad u nemačkoj, što su njih dvojica navodno dobili.

U proteklih nekoliko godina iz Nemačke je oko 800 islamista otišlo u džihad u Siriju i Irak. Oko jedna trećina tog broja navodno je još tamo.

Osatanite uz happytv.rs, i ispratite najnovije informacije.

Blic
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter