Izvor:
09.02.2017 u 16:52
0

PROBIJEN LED: Tramp pisao predsedniku Kine!

Američki predsednik Donald Tramp "probio je led" u odnosima s Kinom uputivši pismo kineskom predsedniku Sji Ðinpingu u kojem poručuje da se raduje saradnji sa njim u razvoju odnosa, a Kina je danas istakla da pridaje veliki značaj odnosima sa SAD i da je saradnja – jedina opcija.

Tramp je u pismu zahvalio predsedniku Kine na čestitkama povodom inauguracije i poželeo kineskom narodu uspešnu lunarnu Novu godinu, saopštila je Bela kuća u sredu, prenosi danas Rojters.

– Predsednik Tramp je saopštio da se raduje saradnji sa predsednikom Sjiem kad je reč o razvoju konstruktivnih odnosa koji koriste i SAD i Kini – navodi se u saopštenju.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Lu Kang je danas, na konferenciji za novinare u Pekingu, potvrdio prijem pisma i zahvalio Trampu na novogodišnjim čestitama kineskom narodu, istakavši da je saradnja između dve zemlje jedina opcija i da Peking pridaje veliki značaj odnosima Kine i SAD.

Tramp nije razgovarao direktno sa kineskim predsednikom otkako je stupio na dužnost predsednika SAD 20. januara.

Diplomatski izvori u Pekingu navode da su kineske vlasti strepele da bi Sji mogao biti ponižen u slučaju da telefonski razgovor s Trampom krene loše i da detalji potom procure u američke medije, kao što se prošle nedelje dogodilo nakon Trapomovog razgovora sa premijerom Australije, navodi Rojters.

– To je poslednje što Kina želi. To bi bilo veoma neprijatno za predsednika Sjia i kineski narod, koji vrednuju koncept direktnog razgovora – rekao je neimenovani izvor blizak stavovima Pekinga o odnosima sa SAD.

Tramp je, inače, u decembru uznemirio Kinu telefonskim razgovorom sa tajvanskom predsednicom Cai Ing-ven, a zapretio je i da će uvesti tarife na kineski uvoz, optuživši Peking da devalvira juan i krade američke poslove.

Tanjug.rs
Foto: Twitter/DavidJo

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter