Izvor:
10.02.2017 u 20:43
0

HOROR U AVGANISTANU: Lavina progutala 200 ljudi! (VIDEO)

Broj poginulih od lavina i posledica velikih hladnoća u Avganistanu porastao je na 191, javili su danas zvaničnici, dok su spasilačke operacije bile u toku u područjima koja su najgore pogođena.

Visokim snegom prekrivene su 22 provincije u Avganistanu. Sneg je izazvao lavine koje su uništile zgrade i ostavile mnoge ljude zarobljene u njihovim domovima.

"Broj poginulih zbog lavina i ledenog vremena porastao je na 191", rekao je zamenik ministra za prirodne katastrofe Muhamed Aslam Sajas, a prenosi AFP.

"Najgore pogođena provincija je severoistočni Nuristan gde je najmanje 68 ljudi poginulo", izjavio je Sajas i dodao da su spasioci pojacali napore i potragu ove nedelje zahvaljujući izvesnom poboljšanju vremenskih uslova.

Povređeno je 300 ljudi, dok je više od 500 izvučeno iz područja najviše pogođenih nevremenom.

Stanovnici Nuristana pretrpeli su velike finansijske gubitke zbog uništenih domova, a guverner provincije Hafiz Abdul Kvajujm kaže da se ugroženim porodicama novac i hrana dostavljaju helihopterima.

Inernacionalna organizacija Crvenog Krsta saopštila je da se hiljade porodica u Avganistanu i Pakistanu bori da preživi nakon velikih snežnih padavina u obe države.

"Život nikada više neće biti isti za ove porodice. Već je dovoljno tragično izgubiti sve preko noći, a još kad morate da trpite toliku hladnoću, to je iskustvo koje menja život", rekao je šef crvenog krsta u Avganistanu Ariel Kestens.

Smrtonosne lavine su uobičajene u planinskim delovima Avganistana tokom zime i napore spasilaca obično ometa nedostatak opreme.

Uprkos milijardama dolara međunarodne pomoći, Avganistan ostaje jedna od najsiromašnijih zemalja.

Prošlog meseca teške snežne padavine usmrtile su 27 dece.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter