Izvor:
22.02.2017 u 15:24
0

Šef austrijske diplomatije Kurc: POČETAK TRAMPOVOG MANDATA ZABRINJAVA!

Ministar inostranih poslova Austrije i predsedavajući OEBS-u Sebastijan Kurc ponovio je svoje zalaganje za što skoriju evropsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana i ocenio da prve nedelje mandata novog američkog predsednika Donalda Trampa daju povod za zabrinutost.

Na konstataciju da je austrijski kancelar Kristijan Kern prilikom posete Srbiji rekao da bi odlaganje prijema Srbije u EU bilo greska i na pitanje zašto se takve jasne reči ne čuju i od njega, Kurc odgovara:

Kada se mogao čuti suprotan stav od mene? Ja sam se i prošle nedelje, prilikom posete Srbiji i Makedoniji založio da te zemlje moraju imati skoriju evropsku perspektivu. Čak mi je srpski premijer zahvalio što sam najveći podržavalac u EU."

Kada je reč o SAD on je upozorio na opasnost od pogoršanja odnosa sa Iranom, kao i komplikovanja situacije na Bliskom istoku.

Ono što smo prvih nedelja videli definitivno povod za zabrinutost. Pogoršanje odnosa sa Iranom, posebno dovođenje u pitanje ili poništavanje sporazuma o nuklearnom naoružanju smatram ekstremno negativnim, i to ne samo za region, već i šire“, naglasio je šef austrijske diplomatije u intervjuu za austrijsku agenciju APA.

Good mtg w @NikolaPoposki in #Skopje. We will continue the good cooperation betw. our countries & Austria's support f #Macedonia's #EU path. pic.twitter.com/Er599Dz7jE

— Sebastian Kurz (@sebastiankurz) 12. фебруар 2017.

Kurc, koji je danas pred Savetom bezbednosti UN govori kao predsedavajući OEBS-u, poručuje da zabrana ulaska ne dovodi do bolje bezbednosti, već predstavlja samo diskriminaciju čitavih država i verskih zajednica.

Po pitanju Bregzita on je izrazio razumevanje za pojedine stavove Velike Britanije, na primer u vezi borbe protiv ilegalne migracije.

Međutim ističe da Evropska unija u pregovorima o istupanju mora prikazati jedinstveni stav.

Kurc naglašava da je važno da u EU postoji dobra saradnja, jer posebno male države profitiraju od snažne Evrope.

Evropa, prema njegovim rečima, uzdrmana je referendumom u Velikoj Britaniji i migrantskom krizom, pa je potrebno sada učiniti sve da ona ponovo dobije na snazi.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter