Izvor:
23.02.2017 u 19:33
0

SEVERNA KOREJA PROZIVA: Kina igra kako Amerika svira!

Severnokorejska novinska agencija uputila je danas oštru kritiku Kini povodom nedavnog testiranja rakete i prekida uvoza uglja, navodeći da Peking "igra kako Amerika svira".

Članak je napisan u maniru koji je "rezervisan" za neprijatelje Severne Koreje – Vašington, Tokio i Seul, navela je agencija AP.

U članku nije direktno pomenuta Kina, već "komšijska zemlja koja se često predstavlja kao prijateljski nastrojena", a Korejska centralna novinska agencija (KCNA) je optužila Peking da je u suštini napustio Severnu Koreju zbog SAD time što je prekinula uvoz uglja u sklopu sankcija koje SAD nameće.

– Ova zemlja, koja se predstavlja kao velika sila, pleše kako SAD kažu, dok brani svoje loše ponašanje izgovorima da prekid uvoza uglja nema nameru da pogodi životni standard građana Demokratske Narodne Republike Koreje, već da proveri nuklearni status – piše u tekstu.

U članku se navodi i da je Kina "preduzela nehumane korake kako bi se pridržavala sankcija Ujedinjenih nacija".

Kina je u nedelju prekinula sav uvoz uglja iz Severne Koreje do kraja godine, kako bi se pridržavala sankcija koje je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija uveo Severnoj Koreiji prošlog novembra zbog petog nuklearnog testa te države.

Kina je i u prošlosti prekidala uvoz uglja iz Severne Koreje, najskorije u aprilu prošle godine, ali je ipak dozvoljavala mali deo uvoza za civilne svhre.

Najveći izvor prihoda od trgovine Severna Koreja ima od Kine, zbog toga će ovaj prekid uvoza imati veoma jak uticaj na finansije Severne Koreje.

Prošle godine, sa Kinom su razmenili otprilike 1,2 milijarde dolara kroz izvoz uglja, navode zvaničnici kineske carine. Neki od zvaničnika SAD kažu da to iznosi jednu trećinu ukupnog izvoza Severne Koreje.

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa izvršila je pritisak na Kinu kako bi bili oštriji prema Severnoj Koreji.

Tanjug.rs
Foto: flickr.com, Twitter/The Indian Express

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter