JEDINSTVENO OTKRIĆE: U šolji u AUŠVICU pronađeni... (FOTO)

 

U muzeju nekadašnjeg logora Aušvic, pronadjeni su zlatni prsten i lančić u duplom dnu jedne od više hiljada emajliranih šolja izloženih u muzeju, objavili su danas predstavnici muzeja Aušvic.

Osoblje muzeja, nakon više od 70 godina kako su oslobođeni zatvorenici ovog logora u Poljskoj, otkrili su ženski nakit, uvijen u krpicu u lažnom dnu šolje, prenosi AFP.

- Ovakva otkrića se dešavaju povremeno ali ovo je jedinstveno otkriće zbog načina na koji je nakit sakriven - rekao je portparol muzeja Pavel Savicki.

Savicki je objasnio da osoblje nije proveravalo hiljade komada posuđa pojedinačno.

- Ovaj nakit smo otkrili tako što je emajl šolje počeo da se raspada i lažno dno je se lagano odvajalo od šolje - rekao je portparol muzeja. 

Savicki je rekao da je nemoguće identifikovati vlasnicu.

- Jedino šta znamo je da je verovala u laži nemačkih nacista kada su je poslali u Aušvic.

Mnogi zatvorenici su poneli dragocenosti u Aušvic, jer su im nacisti obećali preseljenja i nove živote, ali su potom opljackani i ubijeni, piše AFP.

- Možemo videti strah ove žene po tome kako je sakrila nakit. Ona je očigledno znala za pljačku ali je jasno i da se nadala da će preživeti - rekao je Savicki. 

Muzej Aušvic je zabeležio rekordni broj poseta: 2015 godine, muzej je posetilo 1.72 miliona ljudi, kako bi obeležili sedamdesetu godišnjicu od kada su Rusi oslobodili ovaj logor. U Aušvicu je između 1940. i 1945. godine ubijeno više od milion evropskih Jevreja i više od 100,000 drugih zatvorenika.

 

 

Tanjug
Foto: Twitter/TheAtlantic/ticiaverveer/TelegraphNews

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost