Izvor:
04.03.2017 u 03:35
0

PUTINOV “SPECIJALAC” U AMERICI: Sergej Kisljak je ambasador koji je uzdrmao Vašington!

Ambasador Rusije u Vašingtonu Sergej Kisljak, koji se našao u središtu "oluje" u kojoj je ključni saradnik američkog predsednika Donalda Trampa ostao bez funkcije dok se i drugom trese tlo pod nogama, važi za ljubaznog čoveka čiji je šarm uvod u odlučnost s kojom brani svoju zemlju na američkom tlu.

Tako Kisljaka (66) opisuje britanski "Gardijan", ističući da je ovaj "Putinov čovek u Vašingtonu" obično izvan žiže javnosti, ali se ovih dana našao u centru pažnje, kada su njegovi kontakti s Trampovim bivšim savetnikom za nacionalnu bezbednost uzdrmali novu američku administraciju.

Kisljakovi razgovori sa doskorašnjim savetnikom za nacionalnu bezbednost Majklom Flinom primorali su tog Trampovom bliskog saradnika da podnese ostavku 13. februara, dok su Kisljakova dva sastanka sa Džefom Sešensom dovela do povlačenja ovog američkog javnog tužioca iz istrage o umešanosti Rusije u izbore u SAD.

Ovaj drugi po redu udarac za Donalda Trampa usledio je baš u trenutku kada je relativno popravio utisak u javnosti nakon svog prvog govora u Kongresu, ocenjuje londonski dnevnik.

– Kisljak je strateški ciljao baš one ljude za koje je Kremlj smatrao da bi mogli da budu ključni saveznici u novoj američkoj administraciji. Iznenađuje, međutim, stepen uspešnosti. Sešens je već drugi visoki član administracije za koga je otkriveno da se sretao sa Rusima i zatim pokušavao da to zataška – kaže Alina Poljakova, zamenica direktora Centra za Evroaziju Dinu Patriciu Atlantskog saveta u Vašingtonu.

Kisljak je, inače, po struci inženjer, ali je završio i Akademiju za spoljnu trgovinu u S S SR-u, nakon čega se pridružio Ministarstvu spoljnih poslova 1977. godine.

Prvi diplomatski zadatak u SAD obavljao je 1985-1989. godine, a fokus mu je bio – oblast kontrole naoružanja.

Bio je i ruski ambasador u NATO-u 1998. godine, a zatim zamenik šefa ruske diplomatije od 2003. Na ambasadorsko mesto u SAD došao je 2008. godine.

Neki američki mediji navode da je Kisljak zapravo glavni ruski regruter za "spavače" – špijune u SAD, što je Rusija nazvala "američkom paranojom".

Tanjug.rs
Foto: NASA/Joel Kowsky, kremlin.ru

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter