Izvor:
06.03.2017 u 18:24
0

ŠOKANTNO UPOZORENJE OLANDA: Evropa će eksplodirati!

Predsednik Francuske Fransoa Oland upozorio je danas da Evropska unija mora da krene putem Evrope u više brzina jer će u suprotnom eksplodirati.

"Ovo je prekretnica. Evropsko buđenje podrazumeva jasan izbor forme organizacije. Evropa 27 država ne može da ostane jedinstvena Evropa. Ideja Evrope u više brzina izazivala je otpor ali sada se sama nameće. U suprotnom će Evropa eksplodirati", kazao je francuski predsednik u intervjuu za nekoliko evropskih dnevnih listova.

Oland je kazao da ne može jedna zemlja da koči ostale, a Poljskoj i Mađarskoj, čije vlade zahtevaju da se cela Evropska unija vrati u labavu zajednicu jakih nacionalnih država okupljenih oko jedinstvenog tržišta i odbrane, poručio je da EU nije pijaca već sistem vrednosti.

"Normalno je to da Evropska komisija stoji na straži načela Unije. Sankcije su moguće, uključujući tu i finansijske. Ali ne može se suspendovati jedna zemlja a ponovo obnoviti kada se promeni vlada", rekao je Oland u intervjuu koji objavljuje i poljska Gazeta viborča.

Dodao je da u želji da sve članice rade sve zajedno EU rizikuje da ne uradi ništa.

Francuski predsednik je ocenio da glavni problem sadašnje proširene EU nisu same odluke, koje su po njegovom mišljenju odgovarajuće, nego sporost kojom se donose.

"Primer je Grčka oko koje smo postigli kompromis tek 2015. godine. Koliko je bilo potrebno sastanaka evrogrupe da se faktički pošalju pare? Tri godine je bilo potrebno da se stvori monetarna unija. A izbeglice? Koliko dugo je bilo potrebno da se uvedu principi funkcionisanja Granične straže. Evropa kaska za svetom. Populisti koriste tvitove. Donald Tramp kada je potpisivao dekret o imigraciji manje je računao na njegov momentalni efekat koliko na medije", kazao je Oland.

Današnji samit lidera Nemačke, Italije, Španije i Francuske u Versaju Oland je sazvao, kako je kazao evropskim dnevnicima, ne da moćni u EU nešto nametnu ostalima, već da se Evropa pokrene.

"Uznemiren sam zbog nacionalnih egoizama. Svako vodi računa samo o svom interesu. Jedni o kohezionim fondovima, drugi o koristima od zajedničke valute, mnogi o pogodnostima zajedničkog tržišta i slobode rada. Niko nije zadovoljan a Evropa na tome gubi", kazao je francuski predsednik.

Oland je pred sastanak u Versaju podržao dosadašnjeg predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska kome vlasti njegove domovine Poljske pokušavaju iz domaćih političkih razloga da spreče donedavno izvestan reizbor na još 2,5 godine.

"Tuskovu kandidaturu podržavam dve i po godine. Nema razloga da tu podršku sada povučem čak i kada je sada red na socijaliste. Potrebno je da se ima vizija, više evropska nego partijska i nacionalna", kazao je Oland.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter